Megint rossz irányba fordult az észak-koreai egyezkedés

Elutasította kedden Észak-Korea, hogy dél-koreai újságírók részt vegyenek a phungeri atomlétesítmény május 23-25-re tervezett, ünnepélyes keretek között történő leszerelésén – közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium.

Bár az észak-koreai rezsim hivatalosan meghívta Dél-Koreával együtt Oroszország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kína médiumait, kedden elutasította a dél-koreai újságírók nevét tartalmazó listát – számolt be az esetről a tárca, amely sajnálkozását fejezte ki Phenjan e döntését illetően.

Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a Koreai Munkapárt központi katonai bizottságának kibővített ülését vezeti Phenjanban 2018. május 18-án. (MTI/EPA/KCNA)

  • Trump már a találkozó elhalasztásáról beszél
„Ha nem történik meg, akkor talán később kerül rá sor, lehet, hogy június 12-én nem sikerül megtartani” – utalt Donald Trump a június 12-re, Szingapúrba tervezett találkozóra.

Majd újságírói kérdésekre válaszolva kétszer is megismételte korábban hangoztatott álláspontját: Észak-Korea atomfegyver-mentesítésével Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagyobb biztonságban, országa pedig nagyobb jólétben lenne.

Az országegyesítési minisztérium egyúttal jelezte, hogy az eset ellenére Szöul folytatja együttműködését Phenjannal az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kapcsolatok javításáért. Az AP amerikai hírügynökség szerint a dél-koreai újságírókat azért zárták ki, mert Phenjan megszakította a magas szintű kapcsolatokat Szöullal, tiltakozásul a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat ellen. Az észak-koreai média kedden ismét hangot adott ennek, kijelentve: a „kardcsörtetés” és a párbeszéd nem megy együtt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az amerikai hírügynökség ezenkívül beszámolt arról, hogy kedden megérkezett Észak-Koreába külföldi újságírók egy kis csoportja, amely a nukleáris tesztközpont leszerelését fogja nyomon követni. A csoport az Egyesült Királyság, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok médiamunkatársaiból, köztük az AP egyik televíziós stábjából áll.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Mun Dzse In dél-koreai elnökkel április 27-én, Panmindzsonban tartott Korea-közi csúcstalálkozón tett ígéretet arra, hogy végleg bezárják a phungeri nukleáris gyakorlóteret – közölte akkor Jun Jung Csan dél-koreai elnöki szóvivő.

Forrás: MTI/AP/EFE/Yonhap

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »