Éles bevetésen használta F-35-ös gépeit Izrael

Az izraeli légierő a világon elsőként alkalmazta éles bevetésen az F-35-ös típusú lopakodó vadászbombázót, amely a világ legkorszerűbb harci repülőgépének számít – közölte kedden Twitter-oldalán az izraeli hadsereg.

A hadsereg Amikam Norkin vezérezredest, a zsidó állam légierejének parancsnokát idézte, aki egy katonai konferencián beszélt erről.

“Mi vagyunk a világon az elsők, akik hadműveleti bevetéseken alkalmazzuk az F-35-ösöket” – mondta Norkin. “Az egész Közel-Kelet felett repkedünk az F-35-ösökkel, műveleti képességeink részévé vált. Mi vagyunk az elsők, akik F-35-ösökkel hajtottunk végre kétszer is támadást a Közel-Keleten, különböző frontokon” – tette hozzá a légierő parancsnoka, aki a konferencián bemutatott egy felvételt a libanoni főváros, Bejrút felett repülő F-35-ösről. Norkin nem árulta el, hogy a felvétel mikor készült.

A vezérezredes szerint az F-35-ös rendkívül alacsony radarkeresztmetszete lehetővé teszi, hogy a gép észrevétlenül, mélyen behatoljon az Iránhoz hasonló ellenséges államok légterébe, és kijátssza az olyan korszerű légvédelmi rakétarendszereket is, mint az orosz gyártmányú Sz-300-as, amelynek hadrendbe állítását Teherán márciusban jelentette be. Norkin nem pontosította, hogy az amerikai Lockheed Martin konszern által gyártott lopakodó kialakítású gépeket pontosan hol és mikor vetették be.

A tel-avivi amerikai nagykövetség által közreadott képen az izraeli légierő F-35i ‘Adir’ vadászgépe látható a Nevatim légibázison, Dél-Izraelben, 2017. december 11-én. EPA/DAVID AZAGURY

A dpa német hírügynökség szerint Norkin a hadsereg keddi közlésével párhuzamosan – szintén a Twitteren – a két héttel korábbi, Szíriában végrehajtott izraeli légicsapásokat kommentálta. Az izraeli légierő akkor saját közlése szerint a szomszédos Szíriából a Golán-fennsíkra mért iráni rakétacsapásra válaszolt.

“Az irániak 32 rakétát lőttek ki, négyet sikerült lelőnünk, a többi izraeli területen kívül csapódott be” – írta Norkin. Hozzátette: az izraeli megtorló csapásokat végrehajtó repülőgépekre több mint száz légvédelmi rakétát lőttek ki.

Izraelnek 2016 decemberében szállítottak le első alkalommal F-35-ösöket, értesülések szerint a zsidó állam légiereje a típusból ötvenet készül hadrendbe állítani 2024-ig. A három változatban, köztük függőleges fel- és leszállást lehetővé tevő kialakításban is gyártott F-35 az Egyesült Államok egyik legdrágább, s éppen költségei miatt sokat bírált fegyverrendszerének számít. Beszerzése darabonként 100 millió dollárba kerül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Hszinhua

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply