Kitaláció a román magánnyugdíjalap államosításának rémhíre

Határozottan cáfolta Liviu Dragnea, a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy pártja vagy a bukaresti kormány a nyugdíjrendszer második pilléreként emlegetett kötelező magánnyugdíjalap felszámolására vagy „államosítására” készülne.

A pártelnök hétfői sajtóértekezletén hamisnak nevezte az erről szóló információkat, és felhívta az újságírók figyelmét, hogy a Büntető Törvénykönyv börtönnel bünteti az ország destabilizálására alkalmas, a nemzetbiztonságot veszélyeztető rémhírek terjesztését.

Bukarest, 2018. május 12.
Jelszavakat skandálnak résztvevõk egy ellenzéki tüntetésen Bukarest kormányzati negyedében (MTI/EPA/Robert Ghement)

Dragnea szerint a kérdésben egyedül a kormányprogram a mérvadó, amelyben az szerepel, hogy egy átfogó pénzügyi elemzést készítenek, majd tájékoztatják a polgárokat a nyugdíjrendszer perspektíváiról, hogy azok később maguk dönthessenek arról: járulékbefizetésüket kizárólag az államhoz irányítják, vagy a megosztják az állami nyugdíjrendszer és a magánnyugdíjalap között.

A román ellenzéki médiában csaknem egy éve visszatérő téma, hogy a szociálliberális kormány a magánnyugdíjalapban összegyűlt megtakarítások államosításával próbál majd kiegészítő forrásokhoz jutni az állami nyugdíjpénztár mintegy 4,5 milliárd euróra rúgó hiányának fedezésére.

Bár a PSD vezetői következetesen cáfolták a második pillér megszüntetésének tervét, a magánszférára bízott források némiképp már csökkentek, idén januártól ugyanis a munkavállalók bruttó bérének már csak 3,75 százalékát irányítják a magánnyugdíjalapot kezelő biztosítókhoz az eddigi 5,1 százalék helyett.

A magánnyugdíjak ügye azt követően került ismét előtérbe, hogy kiderült: a kormány idei törvényhozási prioritásai között szerepel egy tervezet a „kötelező magánnyugdíjbefizetések rendszerének szabályozásáról”. A tervezet szerint 2018 második félévében „felfüggesztenék” a nyugdíjjárulékok átutalását a magánbiztosítókhoz, majd azt követően a – bruttó bér 3,75 százaléka helyett – egy, a jövedelemadóból leírt fix összeget utalnának át a magánnyugdíjalapba.

A munkaügyi miniszter szerint az országos előrejelzési és stratégiai bizottság (CNSP) egy javaslatáról van csak szó, amely „tévedésből” került a kormány elfogadott törvényhozási prioritásai közé.

A PSD elnöke is határozottan cáfolta hétfőn, hogy a nyugdíjrendszer második pillérét a jövedelemadó egy részéből akarnák pénzelni. Azt viszont elképzelhetőnek nevezte, hogy egy átmeneti időszakra – amikor majd a munkavállalóknak választaniuk kell, kire bízzák nyugdíjalapjuk kezelését – felfüggesztik majd a járulékbefizetések automatikus átirányítását a magánbiztosítókhoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »