Az USA gránátvetőket küldött Ukrajnának

Megkapta ez első, félezer darab modern, RSRL-1 típusú kézi gránátvetőt az Egyesült Államoktól az ukrán nemzeti gárda – jelentette be csütörtökön Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Faceboook-oldalán.

A tárcavezető hozzátette, hogy a belügyminisztérium állami kutatóintézete képzési programot dogozott ki a tárca hatásköre alá tartozó gárda tagjai számára a fegyver használatához.

A 40 milliméter kaliberű kézi páncéltörő gránátvető rendszer gyártását 2016-ban kezdte az AirTronic vállalat – írta az UNIAN ukrán hírügynökség. Az RPG-1 rendszer 800 méterig talál pontosan célba, a hordozó élettartama 1000 kilövés. Olyan korszerű anyagokból készült, amelyeknek köszönhetően más gránátvetőkhöz képest könnyebb, kezelése egyszerűbb, hatótávolsága nagyobb.

Petro Porosenko ukrán elnök május 1-jén jelentette be, hogy megérkeztek Ukrajnába a régóta várt Javelin típusú, a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként számon tartott amerikai rakétarendszerek az Egyesült Államokból. Az amerikai védelmi minisztérium március 2-án hagyta jóvá 210 Javelin páncéltörő rakéta és 37 hozzá való indítóegység szállítását Ukrajnába – emlékeztetett az UNIAN.

Kapcsolódó cikkünk: Az USA felfegyverzi Ukrajnát

Olekszandr Petruk, az ukrán egyesített erők sajtóközpontjának képviselője közben arról számolt be, hogy a szakadár megszállás alatt lévő Donyeck megyei Horlivka városánál az „orosz megszálló csapatok” ostromot indítottak az ukrán katonák állásai ellen, amit utóbbiak sikeresen visszavertek. Az ukrán felderítés adatai alapján a támadók közül öten meghaltak, nyolcan megsebesültek.

Az ukrán erők csütörtök reggeli közleménye szerint előző nap és éjjel is súlyos harcok folytak a Donyec-medencében, egy nap alatt két ukrán katona esett el, négy sebesült meg. Az ellenséges erők összesen 66-szor nyitottak tüzet az ukrán állásokra, Luhanszk megyében Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »