Kína sem akar kimaradni a koreai béketárgyalásokból

A kínai külügyminiszter, Vang Ji szerdán Phenjanba érkezett, ahol a várakozások szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel is tárgyal.

A külügyminiszter látogatásának elsődleges célja, hogy megerősítse Peking szerepét az észak-koreai nukleáris programmal összefüggő diplomáciai folyamatokban, ellensúlyozandó Szöul és Washington egyre növekvő befolyását – írta jelentésében az AP amerikai hírügynökség. A látogatás során folytatott megbeszélések fontos eleme lehet, hogy Peking helyet kapjon az Észak-Korea jövőjét meghatározó nemzetközi tárgyalásokon.

Dél-koreai elemzők szerint Vang Ji megpróbálja elérni azt is, hogy Kim Dzsong Un szerepet biztosítson Kínának az 1950 és 1953 közötti koreai háború hivatalos lezárását célzó folyamatban.

Az április 28-án lezajlott Korea-közi csúcstalálkozón a két Korea vezetői a Koreai-félsziget atommentesítésén túl abban állapodtak meg, hogy lépéseket tesznek a múlt század közepén lezajlott háború hivatalos lezárására. Mivel Dél-Korea nem volt a háborút felfüggesztő fegyverszünet közvetlen aláírói között, így a két koreai állam nem köthet önállóan békeszerződést. Az erről szóló tárgyalásokon Washington mindenképpen helyet kap, de Peking szerepe egyelőre bizonytalan.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek