Kuba új elnöke is a kommunizmusban hisz

Az elődei által vezetett szocialista forradalom, egyszersmind a Raúl Castro eddigi elnök alatt megkezdett gazdasági reformok folytatását ígérte csütörtökön első beszédében Kuba új elnöke, Miguel Díaz-Canel.

Az 57 éves politikus, akit a szavazatok 99,83 százalékával választottak meg szerdán a parlament két ülésszaka között a törvényhozás feladatait ellátó államtanács elnökének, hangsúlyozta: hivatalba lépésének első gondolatai a „történelmi nemzedék” felé irányulnak, amely a kubai forradalom 1959-es győzelme óta vezeti az országot. Hozzátette: az ország vezetése nem feledheti el Kuba népe iránti kötelezettségét sem.

2016. március 21-én, Havannában készült kép Miguel Díaz-Canel kubai alelnökről. Miguel Díaz-Canelt a karibi ország új elnökének választották 2018. április 19-én. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

2016. március 21-én, Havannában készült kép Miguel Díaz-Canel kubai alelnökről. Miguel Díaz-Canelt a karibi ország új elnökének választották 2018. április 19-én. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Miguel Díaz-Canel, a kubai államtanács első alelnöke volt, a 86 éves Raúl Castrót váltja a kommunista állam élén. Az egykori villamosmérnök elnökségével egy új korszak kezdődik a közel hat évtizeden át a Castro-fivérek – Fidel és Raúl – vezette karibi szigetországban, de első beszédéből ítélve a politikai irány nem fog változni.

„A mandátumot a forradalom folyamatosságáért kaptuk” – tette hozzá a parlament előtt mondott, a televízió által közvetített beszédében a politikus, hangsúlyozva, hogy „nincs helye a kapitalizmus visszaállításának a szigetországban, ahol csak a kommunista párt képes garantálni a kubai nép biztonságát és jólétét„.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI /AFP/Reuters/dpa

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »