Trump mégis odacsapott Szíriában, Nagy-Britannia és Franciaország csatlakozott

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint pénteken este 9 órakor bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen. Az akciót brit és francia együttműködéssel hajtották végre, amelyet széleskörű nemzetközi morális támogatás kísért.

Az elnök a Fehér Házban a nemzethez címzett – és a nagy amerikai televíziós állomások által élőben közvetített – nyilatkozatában közölte: precíz, azaz célzott légicsapásokra adott utasítást, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra. A légicsapásokat az Egyesült Államok nem egyedül, hanem az Egyesült Királysággal és Franciaországgal egyeztetve és együttműködve hajtotta végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen. A légicsapás-sorozat – amely az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen – Trump elnök bejelentésekor már folyamatban volt.

Beszédében Donald Trump kiemelte: a légicsapások célja az elrettentés volt a vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától. A Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadásról és Aszad elnökről Trump azt hangoztatta: „ezek nem egy ember tettei voltak. Ez egy szörnyeteg által elkövetett bűncselekmény volt”. Az amerikai elnök élesen bíráló szavakat fogalmazott meg Oroszországgal és Iránnal – az Aszad-rendszer két támogatója – szemben is. „Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni” – fogalmazott Trump. Hozzátette: Oroszországnak el kell döntenie, hogy ezen a sötét úton halad-e tovább, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez.

Donald Trump hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem akar meghatározatlan ideig Szíriában maradni.
Az amerikai televíziók híradásai szerint az Egyesült Államok és szövetségesei Tomahawk robotrepülőgépeket vetettek be több szír helyszínen is. A Fox és a CNN hírtelevíziók helyszínen lévő tudósítókra hivatkozva jelentették, hogy a szíriai fővárosban legalább hat robbanás hallatszott.
Theresa May brit miniszterelnök szombat hajnalban jelentette be, hogy engedélyezte a brit fegyveres erőknek „összehangolt és célzott támadások” végrehajtását Szíriában. May szerint korlátozott, a térségi feszültségeket nem eszkaláló akcióról van szó, amelynek célja a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásának leépítése, és az, hogy elrettentse a szír vezetést ilyen fegyverek használatától.
A brit kormányfő megerősítette, hogy Nagy-Britannia amerikai és francia szövetségeseivel együtt vett részt az akcióban.

A szíriai rezsim a múltban is használt vegyi fegyvereket saját népe ellen „a legkegyetlenebb, legelborzasztóbb módon”, és jelentős mennyiségű információ, köztük hírszerzési adatok utalnak arra, hogy a legutóbbi támadásért is a szíriai vezetést terheli a felelősség – mondta szombat hajnali nyilatkozatában Theresa May.

Damaszkusz, 2018. március 14. Orosz szanitéc vizsgálja a kelet-gútai harcok elõl elmenekült idõs szíriai férfiak egyikét Damaszkusz közelében (MTI/EPA/Juszef Badaui)

Damaszkusz, 2018. március 14.
Orosz szanitéc vizsgálja a kelet-gútai harcok elõl elmenekült idõs szíriai férfiak egyikét Damaszkusz közelében (MTI/EPA/Juszef Badaui)

A brit kormányfő szerint ennek a magatartásnak véget kell vetni, nemcsak azért, hogy meg lehessen védeni az ártatlan szíriaiakat a vegyi fegyverek okozta rettenetes haláltól és sérülésektől, de azért is, mert nem lehet megengedni a vegyi fegyverek használatát akadályozó nemzetközi normák erózióját.
„Minden lehetséges diplomáciai csatornát igyekeztünk kihasználni ennek elérésére, de erőfeszítéseink rendre meghiúsultak. Az oroszok még ezen a héten is vétót emeltek egy olyan határozat ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely a Dúmában történt támadás független kivizsgálását célozta volna” – fogalmazott tájékoztatójában a brit miniszterelnök.
Theresa May szerint így nem maradt más gyakorlati lehetőség, mint az erő alkalmazása a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásának lebontására, és arra, hogy a szír vezetést elrettentsék e fegyverek használatától.

„Nem engedhetjük meg a vegyi fegyverek használatának normálissá válását, sem Szíriában, sem az Egyesült Királyság utcáin, sem bárhol máshol a világban” – fogalmazott a brit miniszterelnök, utalva arra, hogy március elején idegméreg-hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést az angliai Salisbury városában Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal.
Az incidensért London az orosz kormányt tartja felelősnek, Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

A brit védelmi minisztérium szombat hajnali bejelentése szerint az Egyesült Államokkal és Franciaországgal közösen végrehajtott műveletben a királyi légierő sikeres támadást hajtott végre egy volt rakétatámaszpont ellen Homsz városától hozzávetőleg 24 kilométerre nyugatra.
A brit védelmi minisztérium szerint a katonai létesítményben a szíriai rezsim vegyifegyver-összetevőket tárolt, megsértve az ilyen fegyverekre vonatkozó konvencióból Szíriára háruló kötelezettségeket.
A tájékoztatás szerint nagyon gondos tudományos elemzéssel határozták meg, hogy hova a legjobb célozni a Storm Shadow rakétákat a felhalmozott vegyszerek megsemmisítése végett a környező térség elszennyeződésének minimális kockázatával.
A létesítmény, amelyre a brit királyi légierő csapást mért, távol volt minden ismert lakott területtől, és ez is csökkentette a szennyeződési kockázatot – hangsúlyozta a brit védelmi minisztérium.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter közölte: a Dúma városában múlt szombaton elkövetett vegyifegyver-támadás újabb bizonyítéka volt annak az elborzasztó kegyetlenségnek, amelyet a szíriai rezsim tanúsít saját népével szemben. „Nem fogunk tétlenül ülni, miközben ártatlan civileket, köztük nőket és gyerekeket ölnek meg vagy tesznek ki szenvedéseknek”
A brit védelmi miniszter szerint a nemzetközi közösség határozottan, törvényes és arányos katonai erővel válaszolt a dúmai vegyifegyver-támadásra.
„Küldjön ez az együttes fellépés világos üzenetet a (szíriai) rezsimnek arról, hogy a vegyi fegyverek használata kategorikusan elfogadhatatlan, és (e fegyverek bevetését) számonkérés követi” – fogalmazott szombat hajnali nyilatkozatában Gavin Williamson.

A NATO helyesli a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni brit, francia és amerikai légicsapásokat – közölte szombat reggel kiadott közleményében Jens Stoltenberg főtitkár, hozzátéve, hogy véleménye szerint e támadások révén Damaszkusz kevésbé lesz képes további vegyi támadásokat elkövetni az ország népe ellen.

Az Egyesült Államok és szövetségesei – Franciaország és az Egyesült Királyság – katonai akciója azt bizonyítja, hogy a nyugati hatalmak az ENSZ keretein kívül is cselekedni tudnak – jelentette ki a szíriai ellenzéki csoportok Isztambulban működő ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Koalíció szóvivője.

Naszr al-Hariri, a Szíriai Nemzeti Koalíció tagja, az ellenzék egyik vezetője szombaton hangsúlyozta, hogy a szíriai államnak be kell szüntetnie mindenféle támadást a polgári lakosság ellen, nem csak a vegyi fegyverek bevetését. „A rezsim talán nem fog újból vegyi fegyvert alkalmazni, de nem habozik majd olyan fegyvereket használni, amelyeket a nemzetközi közösség megenged, például a hordóbomba és a kazettás bomba” – fogalmazott a Twitter közösségi portálon.

Anatolij Antonov, Oroszország Egyesült Államokban akkreditált nagykövete közleményben figyelmeztetett a szíriai légicsapások következményeire.
A szombatra virradóra kiadott közleményben – amelyet a Facebook-oldalán jelentetett meg – a diplomata hangsúlyozta: „a legrosszabb aggodalmak váltak valóra. Figyelmeztetéseink nem találtak meghallgatásra. Egy előre eltervezett forgatókönyvet hajtottak végre. Most ismét fenyegetnek bennünket. Figyelmeztettünk, hogy az ilyen akciók nem maradnak következmények nélkül”.
Antonov nagykövet azonban nem említett konkrétumokat, nem körvonalazta az esetlegesen várható következményeket. Helyette azt hangsúlyozta, hogy a légicsapásokért a felelősség Washingtont, Londont és Párizst terheli, és elfogadhatatlannak minősítette, hogy ezzel megsértették az orosz elnököt is.

A rövid közleményben az orosz diplomata végezetül megállapította: az Egyesült Államoknak, amelynek a világon legnagyobb vegyifegyver-arzenálja van, „nincs erkölcsi alapja ahhoz, hogy más országoknak szemrehányást tegyen”.

Egymás után szólalnak meg az amerikai politikusok is. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közleményében arra figyelmeztette Donald Trump elnököt, hogy „legyen óvatos”, nehogy a szíriai konfliktus „nagyobb háborúvá” szélesedjék. Schumer átfogó stratégiát és ennek kongresszusi megtárgyalását sürgette. A republikánus John McCain szenátor örömmel üdvözölte a légicsapásokat, és szintén átfogó stratégiát sürgetett, de nemcsak a szíriai, hanem az egész közel-keleti helyzet rendezése érdekében.
Közleményt adott ki David Perdue republikánus szenátor, a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának tagja és Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke is. A georgiai Perdue azt hangsúlyozta, hogy „Aszadnak tudnia kell, hogy nem tűrjük embertelen akcióit”, míg a texasi Thornberry képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy szerinte egyre gyakrabban követnek el vegyifegyver-támadásokat, amelyeket Oroszország támogat.

  • Kapcsolódó cikkeink

 

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »