Lassan elfogy az EU legszegényebb országa

Bulgária egyenes úton halad afelé, hogy népessége a II. világháború pusztítása után tapasztalt szintre essen vissza.

Ahogy a régió korábbi kommunista országainak többsége, az EU legszegényebb tagállamának számító Bulgária is áldozatává vált a lakosság tömeges méretű, Nyugat felé irányuló elvándorlásának, ahol a bolgár állampolgárok munkájukért cserébe magasabb fizetést remélnek.

GDP_Capita_2016

A problémát csak súlyosbítja az országban tapasztalható alacsony termékenységi ráta és az elöregedő társadalom képe. Mindezek tudatában nem meglepő, hogy az Európai Unióban Bulgária van a demográfiai veszélyzóna kellős közepén. Ha rövidesen nem következik be pozitív irányú változás, az ország népessége akár a 7 milliós szám alá is csökkenhet.

Ivan Neykov, a Balkán Munkaügyi és Szociálpolitikai Intézet vezetője sajtóérdeklődésre kifejtette: „A kormánynak minél előbb érdemi megoldást kell találnia a képzett munkavállalók megőrzésére, a növekedés fenntartása és a munkaerőpiac stabilitásának visszaállítása érdekében. 2000-ben még minden 100 munkaerőpiacot elhagyó lakosra 130 munkaerőpiacra belépő jutott, ma csupán 70.

Bulgária már tett kezdeti lépéseket a termékenység fokozásának elősegítésére, ösztönzik továbbá a fiatalok itthon maradását, mindezt abból a célból, hogy 2030-ra visszafordíthassák a negatív demográfiai trendet.

„Az aktív korú lakosság ilyen drámai csökkenése egy ketyegő társadalmi és gazdasági bomba, ami fel is robban, ha nem tesszük meg a szükséges lépeseket”– nyilatkozta Sultanka Petrova Bulgária munkaügyi miniszterhelyettese.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Eurostat ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »