11 milliárd dollárnyi hitelt és adományt kap Libanon

Több mint 11 milliárd dollárnyi adomány és hitel nyújtását vállalták Libanon részére a pénteki párizsi konferencián részt vevő országok és szervezetek – jelentette be Emmanuel Macron francia államfő.

A CEDRE elnevezésű, a libanoni gazdaság korszerűsítését és az ország stabilitásának növelését célzó konferenciát egy hónappal a május 6-i libanoni parlamenti választások előtt tartották, ami az első lesz kilenc év után. A találkozóra 37 ország és tíz nemzetközi pénzügyi szervezet kapott meghívást, és végül diplomáciai források szerint 10,2 milliárd dollár kedvezményes hitel és 860 millió dollárnyi adomány felajánlásával zárult az esemény.

Harmadik alkalommal rendeztek Párizsban donorkonferenciát Libanon megsegítésére 2002 és 2007 után, de az akkor tett felajánlásoknak csak egy részét kapta meg végül az ország, mivel nem indította be a megígért strukturális reformokat.

Franciaország ezúttal 400 milliós hitelkeretre és további 150 millió eurós adományra tett felajánlást, Hollandia 300 millió, Nagy-Britannia 130 millió, Olaszország 120 millió euró, az Európai Unió pedig 150 millió eurónyi adományt ajánlott fel. Szaúd-Arábia egymilliárd dolláros hitelkerettel járul hozzá a szomszédos állam gazdaságának rendbetételéhez, a legjelentősebb donor, a Világbank pedig egy ötéves lejáratú, 4 milliárd dolláros hitelt jelentett be. Az Európai Befektetési Bank 800 millió dollárt, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 1,1 milliárd dolláros kölcsönt ajánlott fel hatéves lejárattal.

Emmanuel Macron üdvözölte a libanoni  nép kivételes nagylelkűségét a több mint egymillió szíriai menekült befogadásában és úgy vélte, hogy a nemzetközi közösségnek feladata, hogy teljesen szolidáris legyen Libanonnal. Jelezte, hogy a Szíriában folytatódó harcok nem teszik lehetővé a szíriai menekültek hazatérést és Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének offenzívái, mint a közelmúltban Gútában, azt eredményezik, hogy még több ember indul el – hangsúlyozta a francia elnök.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter (j) fogadja Szaad Haríri libanoni miniszterelnököt, aki a Libanon megsegítését célzó nemzetközi segélykonferenciára érkezik. (MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg)

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter (j) fogadja Szaad Haríri libanoni miniszterelnököt, aki a Libanon megsegítését célzó nemzetközi segélykonferenciára érkezik. (MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg)

A nemzetközi közösség gazdasági válságtól tart a jelenleg egyik legstabilabbnak számító, alig 4 millió lakosú közel-keleti országban, amely több mint egymillió menekültet fogadott be a szomszédos Szíriából. Libanonnak a szíriai polgárháborút megelőzően 9 százalékos gazdasági növekedése volt, ez azonban 1,1 százalékra esett vissza, az államadósság pedig a GDP 150 százalékára nőtt, ezzel Japán és Görögország után a harmadik legeladósodottabb ország a világon.

A beruházási tervek szerint a libanoni kormány az infrastruktúra korszerűsítését tervezi a vízellátás, az elektromos szolgáltatás és a hulladékszállítás területén. Bejrút számításai szerint az elkövetkező 12 évben mintegy 23 milliárd dollárra lesz szükség a tervek megvalósításához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI  / Reuters

Friss hírek