Mégsem az egész világnak szólnak Trump védővámjai

Az Európai Unió és további hat ország egyelőre mentességet kap az Egyesült Államokba importált acélra és alumíniumra kivetett vámok megfizetésére – jelentette be az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője csütörtökön. 

Robert Lighthizer a szenátus pénzügyi bizottságában tartott meghallgatáson elmondta: Donald Trump elnök engedélyezte a vámok  megfizetése alóli felfüggesztést a végleges megállapodást célzó tárgyalások idejére. Az Európai Unió mellett Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea, valamint Kanada és Mexikó tartozik a kivételezett körbe.

Donald J. Trump amerikai elnök beszédet mond a nemzeti republikánus kongresszusi bizottság márciusi vacsoráján Washingtonban, 2018. március 20-án. EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Donald J. Trump amerikai elnök beszédet mond a nemzeti republikánus kongresszusi bizottság márciusi vacsoráján Washingtonban, 2018. március 20-án. EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Donald Trump március 8-án írta alá az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról szóló elnöki nyilatkozatokat, amelyek március 23-án lépnek hatályba. Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás két részeseként Mexikó és Kanada már ekkor megkapta a mentességet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A korábbi kijelentésekkel ellentétben, miszerint az importvámok tekintetében senkivel nem fog kivételezni az Egyesült Államok, mégiscsak kezd összeállni egy „baráti lista”, így a nagyobb exportőrök közül már csak Kína, Oroszország, Törökország, Dél-Afrika és Japán nem szerepel a kivételek között.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 35,6 millió tonnát hozott be külföldről. A teljes amerikai importon belül Kanada részesedése a legnagyobb, 16,7 százalék. A második helyen Brazília áll 13,2 százalékos részesedéssel, amelyet Dél-Korea (9,7 százalék), Mexikó (9,4 százalék), Oroszország (8,1 százalék), Törökország (5,6 százalék), Japán (4,9 százalék), Németország (3,7 százalék), Tajvan (3,2 százalék), Kína (2,9 százalék) és India (2,4 százalék) követ.

Az amerikai alumíniumimport legnagyobb része is Kanadából származik: az összes behozatal 40 százalékát teszi ki, Kína és Oroszország részesedése valamivel több mint 9 százalék.

Tekintettel a fennálló stratégiai kapcsolatra, nem lenne meglepő, ha az utolsó pillanatban Japán is bekerülne a kivételek közé. Mario Draghi, EKB-elnök szavait idézve:

“A nemzetközi kapcsolatok szempontjából mindenképpen aggasztó a helyzet, hiszen ha az USA vámokat vet ki a szövetségeseire, akkor el kell gondolkodni azon, hogy kik az ellenségei.”

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek