Megoldódni látszik az EU és Lengyelország vitája

Az Európai Bizottság által vitatott bírósági törvények módosítását jelentette be a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a párt képviselői kétféle változást ismertettek csütörtöki parlamenti sajtóértekezletükön.

A módosításokat a bíróságok szervezetéről szóló, valamint a legfelsőbb bíróságról szóló törvényben hajtanák végre – közölte Marek Ast képviselő. Az elsőként említett, tavaly júliusban elfogadott jogszabályban az eddigihez képest korlátoznák az igazságügyi miniszter szerepét a bírósági elnökök leváltásában, a leváltási folyamatot két fázisra bontanák, és nagyobb beleszólásuk lenne a bírói köröknek.

A legfelsőbb bíróság esetében pedig egyaránt 65 évben határoznák meg a női és a férfi bírák jelenleg különböző nyugdíjkorhatárát. A vonatkozó törvényt tavaly decemberben fogadták el, ennek értelmében a legfelsőbb bíróság női tagjait 60 éves, a férfiakat pedig 65 éves korban nyugalmazták volna, az államfő viszont a szolgálati idő meghosszabbításáról dönthet az érintettek kérésére.

A nők esetében a 65 éves kor nem lenne kötelező érvényű, ők – a Lengyelországban hatályos általános szabályoknak megfelelően – 60 éves korban is nyugdíjba vonulhatnak, ha így döntenek – részletezte Ast.

A képviselő rámutatott: a javasolt módosítás megfelel az Európai Bizottság (EB) elvárásainak, amely az uniós szabályozást sértőnek minősítette a különböző nyugdíjkorhatárt rögzítő megoldást.

Az ismertetett módosítások azokat az elvárásokat is teljesítik, amelyeket „a közvélemény egy része, valamint a bírói körök egy része” megfogalmazott – mondta Ast, hangsúlyozva, hogy a PiS alkotmányosnak tartja a jelenlegi előírásokat is. Mint közölték, a módosítások részleteit azután ismertetik, hogy a tervezetet a szejmben benyújtották.

Keddi válaszlevelében Varsó elutasította azokat a fenntartásokat, amelyeket az EB egyebek között a bírósági reform ügyében tavaly decemberben elindított, 7. cikk szerinti eljárás keretében megfogalmazott, jelezve egyúttal nyitottságát a hatályos jogszabályok kiértékelésére és a további párbeszédre.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön az EB elnökével, Jean-Claude Junckerrel találkozik Brüsszelben. A Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági napilap ezzel kapcsolatban megírta: a lengyel kormány arra számít, hogy májusig sikerül a brüsszeli testülettel megegyeznie a 7. cikk szerinti eljárás visszavonásáról.

Ez jobb megoldás lenne, mint az eljárás szavazati úton való lezárása, annak ellenére is, hogy diplomáciai források szerint Varsó legalább hat uniós tagállam támogatását tudhatja maga mögött – vélte a lap.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »