Az Unilever is búcsút int Londonnak, de nem a Brexit miatt

Rotterdamba helyezi a konszern székhelyét az Unilever, a londoni központ pedig visszalép a rangsorban – jelentette be a brit-holland élelmiszeripari és vegyipari konszern csütörtökön.

Az egyebek között a Magnum részvényeket, Dove szappanokat, Axe dezodorokat és Lipton teákat forgalmazó konszern, a harmadik legnagyobb brit vállalat megtartja londoni központját is, de a rangsorban a rotterdami mögé lépteti vissza.

A két önálló jogi személyre, a holland Unilever N.V. és brit Unilever Plc cégekre épülő anyavállalati struktúrát az amerikai Kraft Heinz konszern által indított 143 milliárd dolláros akvizíciós kísérlet után vette felülvizsgálat alá az Unilever. A választás elsősorban azért esett Rotterdamra, mert a holland törvények nagyobb védelmet biztosítanak az ellenséges akvizíciós kísérletekkel szemben.

A konszern az új rend szerint négy helyett három divízióra oszlik és ebből kettőnek az irányítását látja el London, a konszern központja azonban Rotterdam lesz. A kozmetikai és higiéniai cikkekkel (Beauty and Personal Care) foglalkozó divízió és a háztartási vegyipari (Home Care) divízió központja Londonban lesz, az élelmiszeripari divízió (Foods and Refreshments) központja pedig Rotterdamban.

A konszern vezérigazgatója Paul Polman hangsúlyozta, hogy a költözés nem függ össze a Brexittel. „A döntés az elkövetkező harminc-negyven évről szól, és nem lehet napi politikai kérdésekkel összefüggésbe hozni” – nyilatkozta egy holland tv-csatornának. Jelezte ugyanakkor, hogy a döntésben nagy szerepe volt osztalékadó tervezett hollandiai eltörlésének is. Közölte: a szervezeti változás nem lesz hatással a 7300 brit és 3100 hollandiai alkalmazott munkahelyére.

A holland jobbközép kormány az osztalékadó eltörlésével a nemzetközi nagyvállalatok számára kívánja vonzóbbá tenni az országot. Az adó eltörlése azonban 1,4 milliárd euró bevételtől fosztaná meg a költségvetést és ezért a parlamenti ellenzék heves ellenállásába ütközik.

Forrás: MTI/dpa/Reuters/AP/Xinhua

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »