Várhatóan gyorsan lezajlik a szlovák miniszterelnök-csere

Peter Pellegrini jelenlegi miniszterelnök-helyettest jelölte a leendő új szlovák kormány élére a  hárompárti  kormánykoalíció legerősebb pártja, a Robert Fico kormányfő vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) – ezt maga Pellegrini mondta újságíróknak miután a pozsonyi elnöki palotában találkozott Andrej Kiska államfővel csütörtökön.

Peter Pellegrini, a Fico kormány befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettese csütörtökön azért járt Andrej Kiska államfőnél, hogy elvigye neki azoknak a parlamenti képviselőknek az aláírásait, akik támogatásukról biztosították azt a leendő új kormányt, amelyet a jelenlegi hármas szlovák kormánykoalíció pártjai állítanak majd össze. A kormánykoalíció – egy párton  kívüli képviselő támogatását megszerezve – már 79 aláírást szerzett az új kormány támogatásához.

Ezzel a hármas koalíció teljesítette azt a szerdán tett ígéretét, hogy bemutat az államfőnek legalább 76 képviselői aláírást, amelyek bizonyítják, hogy a koalíció rendelkezik az általuk felvázolt tervek megvalósításához szükséges támogatással a 150 fős pozsonyi parlamentben.

Peter Pellegrini elmondta: elfogadja a megbízatást és nagy megtiszteltetésként értékeli, hogy a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) őt jelölte a miniszterelnöki posztra. Pellegrini az újságíróknak jelezte: még csütörtök délután „visszatér” az elnöki palotába Robert Ficoval. Ezzel értelemszerűen arra utal, hogy Robert Fico még csütörtökön kézbesíti lemondását és az ő kinevezésére tett ajánlatát az elnöknek.

Andrej Kiska – aki Pellegrini után állt az újságírók elé – elmondta: amennyiben Robert Fico beadja neki lemondását ő azt el fogja fogadni, és megbízza a kormányalakítással a hármas kormánykoalíció jelöltjét, Peter Pellegrinit.

Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a pozsonyi kormánypalotában 2018. március 14-én. Fico bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy Andrej Kiska államfő elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. (MTIEPA/Jakub Gavlak)

Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a pozsonyi kormánypalotában 2018. március 14-én. Fico bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy Andrej Kiska államfő elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. (MTIEPA/Jakub Gavlak)

Kiska azokról a feltételekről, amelyeket Robert Fico szerdán lemondásához kötött, azt mondta: őt az alkotmány nem kötelezi feltételek elfogadására, csupán arra, hogy a neki benyújtott lemondást elfogadja. Hozzáfűzte: ezzel a feltételekről kezdett vitát lezártnak tekinti.

Csütörtökön délután az előzetes információknak megfelelően benyújtotta lemondását Robert Fico szlovák miniszterelnök Andrej Kiska államfőnek, aki Peter Pellegrini, eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányalakítással.

Peter Pellegrini, az új szlovák kormány miniszterelnöke a pozsonyi kormánypalota dísztermében tartott ünnepi aktus keretében vette át a megbízásáról szóló dekrétumot. A kormányfői tisztségből távozó Robert Fico lemondása kézbesítése utáni sajtóbejelentésén a „legtermészetesebbnek választásnak” nevezte Pellegrini jelölését és leszögezte: a Pellegrini vezetése alatt összeálló kormány irányultsága a továbbiakban is Európa-párti lesz, s a kormány az erős szociális állam fenntartásán fog munkálkodni.

Kiska döntését indokolva elmondta azt is, hogy az ellenzéki pártokkal folytatott egyeztetései során bebizonyosodott, hogy a törvényhozás képviselői körében nem lesz 90 támogató szavazat az előrehozott parlamenti választás támogatására. Az országban múlt héten tartott és holnapra is bejelentett kormányellenes tüntetésekre utalva megjegyezte: úgy érzi, hogy Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő lemondása „nem kell, hogy elégséges jelzés legyen” arra, hogy a tömegmegmozdulások befejeződjenek.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »