USA: Észak-Korea azért tárgyalna, mert működnek a szankciók

Az amerikai alelnök pénteken közleményben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „nulla engedményt” tett Észak-Koreának a tárgyalásokért cserébe.

Mike Pence leszögezte: Észak-Korea annak ellenére hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, hogy Washington nemcsak engedményeket nem tett, hanem fokozta is a nyomásgyakorlást Phenjanra. Kiemelte: a phenjani meghívás egy csúcstalálkozóra annak bizonyítéka, hogy működik Donald Trump elnöknek a kommunista rezsim elszigetelésére irányuló stratégiája.

Az afrikai körúton tartózkodó Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is nyilatkozott. A kíséretében lévő újságíróknak azt mondta: a csúcstalálkozót az észak-koreai vezető magatartásában bekövetkezett „drámai változás” tette lehetővé.

Az amerikai diplomácia irányítója szerint Donald Trump azért fogadta el a csúcstalálkozóra szóló meghívást, mert Kim Dzsong Un meglepően „előremutató” hozzáállást tanúsított a dél-koreai küldöttséggel folytatott phenjani megbeszélésein. Ez – Tillerson szavai szerint – nagyon meglepte az Egyesült Államokat. A miniszter szerint Kim Dzsong Un valóban tárgyalni akar.

Üdvözölte a várható találkozót az amerikai képviselőház külügyi bizottságának republikánus vezetője, Ed Royce, valamint a befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor, Lindsey Graham is.

Royce szerint az Észak-Korea ellen hozott szankciók „kezdenek működni”, és a kormányzat még több diplomáciai eszközt igénybe vehet, miközben a törvényhozók fenntartják a nyomásgyakorlást. A politikus közölte: a várható csúcstalálkozóról a Fehér Ház nem tájékoztatta előzetesen a törvényhozókat.

Lindsey Graham Twitter-bejegyzésben fejezte ki, hogy Trump elnök „kemény fellépése Észak-Korea és nukleáris agressziója ellen, évtizedek óta először tölt el a legszebb reményekkel, hogy ezt a fenyegetést békés úton lehet megoldani”. A szenátor egyúttal figyelmeztette Kim Dzsong Unt, nehogy megpróbáljon „játszadozni az amerikai elnökkel, mert az az észak-koreai rezsim végét jelentené”.

Donald Trump csütörtökön – dél-koreai közvetítéssel – fogadta el Kim Dzsong Un csúcstalálkozóra tett javaslatát. A politikusok május végéig ülhetnek tárgyalóasztalhoz. Tovább

Kapcsolódó cikkünk: Az EU és Oroszország örül Trump és Kim Dzsong Un találkozójának

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »