A bevándorlás és a balkáni integráció lesznek az osztrák uniós elnökség prioritásai

Ausztria egy „védelmet biztosító Európára” helyezi a hangsúlyt soros uniós elnöksége alatt – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár pénteken. A konzervatív néppárti kancellár Karin Kneissl külügyi tárcavezető és Gernot Blühmel kancelláriaminiszter társaságában ismertette a július 1-én kezdődő osztrák uniós elnökség főbb célkitűzéseit.

Első programpontként Kurz az illegális bevándorlással szembeni küzdelmet és a biztonság szavatolását emelte ki Európában. Mint mondta, a menekültek tagállamok közötti elosztásáról folytatott viták helyett az uniós külső határok védelmére kell összpontosítani, mivel ezzel a problémával nem szabad egyedül hagyni Olaszországot és Görögországot.

„Nagyobb biztonságot teremt majd Európa számára, ha sikerül megállítanunk az illegális migrációt” – adott hangot meggyőződésének Kurz.

Második pontként a kancellár a jólét biztosítását említette a többi között a digitális belső piac megteremtésével. Az osztrák uniós elnökség harmadik sarokpontja a biztonság megteremtése Ausztria szomszédságában, tekintettel a nyugat-balkáni államok európai integrációjára, Bécs ezért szorosan együttműködik az EU soros elnökségét jelenleg ellátó Bulgáriával. Kurz ezzel összefüggésben elmondta: Ausztria hidakat szeretne építeni és semleges közvetítőként akar fellépni a felek között.

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy elejét vegyük az EU megosztottságának” – tette hozzá.

Az osztrák kancellár országa EU-elnökségének két legnagyobb kihívásaként Nagy-Britannia uniós kiválásáról szóló tárgyalásokat, illetve a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló uniós költségvetés, az úgynevezett többéves pénzügyi keret átgondolását említette. Mivel az Egyesült Királyság nettó befizetőként kiesik, a büdzsé hatékonyságának emelése szükséges.

Kurz a kiterjedt uniós közigazgatásra utalva úgy vélte, sok mindent meg kell kérdőjelezni, hogy van-e még értelme. Ausztria mindenesetre nagyon jól érzi magát a nettó befizetők csoportjában, mivel ez pozitív uniós hozzáférést biztosít, s a pénzzel gondosan bánnak – mutatott rá. Kurz ugyanakkor hangsúlyozta: nem kérdőjelezhetőek meg Európa alapértékei, a demokrácia és a jogállamiság, s úgy fogalmazott, „a számos hozzáférési lehetőség egyike”, hogy ezek meglétét a pénzügyi forrásokhoz kapcsolják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ellenzéki pártok, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a liberális NEOS és az osztrák Zöldek bírálták az elhangzottakat.
Jörg Leichtfried, az SPÖ európaügyi megbízottja a többi között azt követelte, hogy „minél hamarább tettek kövessék” Kurz homályos utalását, miszerint az unós forrásokat a jövőben a demokráciához és a jogállamisághoz kötnék. A kancellárnak most be kell bizonyítania mennyire komolyan gondolja mindezt – hangsúlyozta Leichtfried.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »