A védővámok miatt odaszólt Trumpnak az EKB elnöke

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa megerősítette rendkívül laza monetáris politikai irányvonalát csütörtökön, de elhagyta azt az ígéretét, miszerint szükség esetén bővíti eszközvásárlási programját, újabb kis lépést téve ezáltal a szigorítás felé. 

A kormányzótanács nem változtatott az irányadó kamatokon, így változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét. A testület arra számít, hogy az irányadó kamatok tartósan, a nettó eszközvásárlások horizontjánál jóval tovább a mostani szinteken maradnak.

Mario Draghit, az EKB elnökét a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón megkérdezték, mi a véleménye a Donald Trump amerikai elnök által bevezetni kívánt védővámokról. Draghi elmondta, hogy nem tart nagyobb, azonnali hatásoktól, ugyanakkor egy tényezőre felhívta a figyelmet:

„A nemzetközi kapcsolatok szempontjából mindenképpen aggasztó a helyzet, hiszen ha az USA vámokat vet ki a szövetségeseire, akkor el kell gondolkodni azon, hogy kik az ellenségei.”

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az Európai Parlament meghallgatásán Brüsszelben, 2018. február 26-án.  EPA/STEPHANIE LECOCQ

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az Európai Parlament meghallgatásán Brüsszelben, 2018. február 26-án. EPA/STEPHANIE LECOCQ

A kormányzótanács megerősítette, hogy szándékában áll az eszközvásárlási program keretében végzett nettó eszközvásárlásokat 30 milliárd eurós havi ütemben 2018. szeptember végéig folytatni, illetve szükség esetén ennél is tovább, mindenesetre addig, amíg az inflációs pályának az inflációs céllal összhangban álló, tartós korrekcióját nem tapasztalja.

A közleményből azonban ezúttal kihagyták az eszközvásárlási program bővítésének szándékára tett utalást. Nem szerepel az a korábbi mondat, miszerint ha „a kilátások kedvezőtlenebbé válnak, vagy a pénzügyi helyzet úgy változik, hogy nem lesz összeegyeztethető az inflációs pálya tartós kiigazítása felé tett további előrelépéssel, a kormányzótanács készen áll rá, hogy a programot a vásárlási mennyiség, illetve az időtartam tekintetében kibővítse”.

A kormányzótanács jelezte ugyanakkor, hogy az eszközvásárlási program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést a nettó eszközvásárlás befejezése után hosszabb időszakon keresztül, illetve ameddig szükséges, újra befektetik. Ez mind a kedvező likviditási feltételeket, mind a megfelelő monetáris politikai irányt támogatja.

Forrás: CNBC / MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »