Zöld utat kaptak az Ukrajnának szánt amerikai páncéltörő rakéták

Az amerikai védelmi minisztérium jóváhagyta a Javelin típusú, korszerű páncéltörő rakétarendszerek eladását Ukrajnának 47 millió dollár értékben.

A Pentagon által csütörtökön kiadott közlemény szerint a javasolt fegyverügylet nem fogja megváltoztatni a térség katonai egyensúlyát.

„A Javelin rendszer hozzásegíti Ukrajnát hosszú távú védelmi kapacitásának megteremtéséhez, hogy megvédhesse szuverenitását és területi épségét, a nemzeti védelmi követelményeinek eleget téve” – áll az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatójában, amely szerint az ukrán kormány jelezte, hogy 210 páncéltörő rakétát és 37 rakétaindító egységet akar vásárolni az Egyesült Államoktól.

A Javelin (gerely) rakétarendszert a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként tartják számon. A rakéta az indítás után mintegy 150 méteres magasságba emelkedik, majd felülről csap le, a harckocsik páncélzata ugyanis a tetejükön a legvékonyabb. A Javelin olyan védelemmel ellátott harckocsik ellen is hatékony, amelyek a rakétát még becsapódás előtt meg tudják semmisíteni. A Javelin rakétáknak ugyanis tandem elrendezésű robbanófejük van, amelyben a kisebb rész a reaktív védelem működésbe lépésének semlegesítésére való, a nagyobb pedig ezután felrobbantja a célpontot.

Donald Trump amerikai elnök a múlt év végén hagyta jóvá, hogy ilyen típusú rakétarendszereket szállítson az Egyesült Államok Ukrajnának. A döntésre Moszkva heves tiltakozással reagált.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »