Herbert McMaster szerint Szíria és Irán jelenti a legnagyobb kockázatot

Nyilvános jelentések és fotók egyértelműen tanúsítják, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere vegyi fegyvereket használ – jelentette ki Herbert Raymond McMaster amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a müncheni biztonságplitikai konferencián szombaton.

A főtanácsadó nem tért ki arra, hogy milyen nyilvános jelentésekre és fényképekre gondolt. Hozzátette: „Itt az ideje, hogy valamennyi nemzet felelősségre vonja a szíriai rendszert és a támogatóit a tetteikért, és támogassa a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet”.

Herbert Raymond McMaster, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója beszél az 54. biztonságpolitikai konferencián, Münchenben, 2018. február 17-én.  EPA/RONALD WITTEK

Herbert Raymond McMaster, amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó beszél az 54. biztonságpolitikai konferencián Münchenben, 2018. február 17-én. EPA/RONALD WITTEK

A nemzetbiztonsági főtanácsadó figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok katonai erővel fog visszavágni, ha Aszad továbbra is bevet vegyi fegyvereket. Az elmúlt hetekben segélymunkások, segélyszervezetek és az Egyesült Államok azzal vádolta meg Szíriát, hogy ismételten klórgázt vetett be polgári személyek ellen Kelet-Gútában és Idlíb tartományban.

  • Törökországot is megvádolták

Szíriai kurd és állami sajtóorgánumok azzal vádolták meg szombaton Törökországot, hogy gáztámadást hajtott végre az ország északnyugati részén, Afrín körzetében. Helyi orvosok szerint hat embert vittek kórházba légzési nehézségekkel, hányással és bőrkiütésekkel, miután Törökország szerintük mérges gázzal töltött lövedékeket lőtt ki a térségben.

Az AP amerikai hírügynökség hangsúlyozza, hogy a jelentéseket független forrásból nem lehet megerősíteni. A szíriai állami hírügynökség szerint Törökország mérgező anyagot tartalmazó lövedékeket lőtt ki egy falura Afrín közelében, egy török forrás azonban a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: Törökország soha nem vetett be vegyi fegyvert szíriai műveleteinél, és különös gondot fordít a civil lakosság védelmére. „Ezek alaptalan vádaskodások” – szögezte le a diplomata a Reutersnek a gáztámadással kapcsolatos kérdésre, hozzátéve: sötét propaganda az az állítás, hogy hat ember török gáztámadásban sérült meg.

Iránnal kapcsolatban a nemzetbiztonsági főtanácsadó kijelentette, hogy Teherán nagy kapacitású proxy (köztes) szerverhálózatot épít ki olyan országokban, mint Szíria, Jemen és Irak, amelyeket az adott államok kormánya ellen fordíthat.

„Ami különösen aggasztó ebben a proxy rendszerben, az az, hogy egyre nagyobb kapacitású, és Irán egyre több és több pusztító fegyvert helyez el ezekben a hálózatokban” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Észak-Koreával kapcsolatban McMaster hangsúlyozta, hogy feltétlenül fenn kell tartani a Phenjanra való nyomásgyakorlást, mivel fenyegeti az atomfegyverek terjedésének tilalmát.

„Nyomást kell gyakorolnunk a phenjani rendszerre, minden lehetőséget ki kell használnunk annak érdekében, hogy ne fenyegethesse a békét” – mondta. Ezzel kapcsolatban elengedhetetlennek nevezte a Phenjan elleni szankciók betartását, a kereskedelmi kapcsolatok beszüntetését és vonatkozó határozatok betartását.

Az orosz magánszemélyek és vállalatok ellen a 2016-os amerikai választásokba való beavatkozás miatti eljárás megindításával kapcsolatban McMaster megjegyezte: ez annak a jele, hogy az Egyesült Államok egyre jobban képes feltárni a kémkedés és a felforgatás eredetét – az amerikai vádakra reagálva azonban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter továbbra is „üres fecsegésnek” nevezte az orosz beavatkozással kapcsolatos híreket.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AP/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »