Tillerson szerint katonai puccs lehet a vége a venezuelai rémálomnak

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtökön felvetette annak lehetőségét, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök hatalmának katonai puccs vethet véget. A Texasi Egyetemen, Austinban beszédet mondó külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, nem tudja, hogy ez valóban bekövetkezik-e.

Tillerson öt latin-amerikai államot érintő körútja megkezdése előtt határozottan kiállt amellett, hogy Donald Trump amerikai elnök nem pártol „rezsimváltást” Venezuelában, de úgy fogalmazott, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha Maduro önszántából távozna a hatalomból. A tárcavezető „változást” jósolt Venezuelában, s mint mondta, az Egyesült Államok azt szeretné, hogy békés legyen ez a folyamat.

„Venezuela és más dél-amerikai államok történelmében gyakori, hogy a hadsereg szolgál a változás előmozdítójaként, amikor a dolgok nagyon rosszul állnak és a vezetés már nem szolgálja a népet” – mondta Tillerson. Hozzáfűzte: „nem vagyok a megmondhatója, hogy ott is ez fog történni-e”.

Madurónak vissza kell térnie az alkotmányossághoz, és követnie kell az ország alaptörvényét, s ha túl forróvá válna a talaj a venezuelai elnök számára, „biztos vagyok benne, hogy vannak barátai Kubában, akik tudnának a számára egy helyes kis haciendát biztosítani a parton” – hangoztatta Tillerson.

A dél-amerikai ország több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. Nicolás Maduro elnök szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban az utcai tüntetések, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek