Jerome Powell lesz a Fed 16. elnöke

Az amerikai szenátus kedden éjjel megszavazta Donald Trump elnök jelöltjét az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed élére. A szenátorok 85:12 arányban voksoltak Jerome Powellre, aki a jövő hónap elején veszi át a Fed vezetését Janet Yellentől, akit még az előző elnök, Barack Obama jelölt. Yellen megbízatása február 3-án jár le.

Jerome Powell jelöltségét jóval nagyobb többséggel szavazták meg, mint elődjéét, mivel sok demokrata párti politikus is egyetértett azzal, hogy Donald Trump őt jelölte. Sherrod Brown ohiói demokrata párti szenátor, a szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságának vezető tagja például újságíróknak „megfontolt politikusként” méltatta őt.

Jerome Powell a Fed elnökjelöltje a szenátus banki bizottsága előtti meghallgatásán Washingtonban, 2017. november 28-án. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Jerome Powell, a Fed elnökjelöltje a szenátus banki bizottsága előtti meghallgatásán Washingtonban, 2017. november 28-án. EPA/MICHAEL REYNOLDS

A 64 esztendős Powell 2012-től öt éven keresztül volt a Fed igazgatótanácsának tagja, s negyven év óta ő lesz az első jegybankelnök, aki nem közgazdász diplomával rendelkezik. Jogász képzettségű, de rendkívül jártas a közpolitikában és pénzügyi téren egyaránt. Korábban éveken keresztül dolgozott beruházási bankárként, George W. Bush elnöksége idején pedig a pénzügyminisztérium munkatársa is volt.

Pénzügyi körökben középutasként és konszenzuskeresőként tartják számon, s arra számítanak, hogy Yellen óvatos kamatpolitikáját folytatja majd. Szenátusi meghallgatásán Powell hangsúlyozta: nem tervez éles változtatásokat sem a monetáris politikában, sem a banki szabályozórendszerben. Ugyanakkor jelezte: szívesen látja a bankszabályozás enyhítését, különösen a kicsiny közösségi bankoknál. Az úgynevezett közösségi bankokban vagy újbankokban a kliens eldöntheti, hogy közösségi betétjének pénze kihez és milyen célokra kerüljön.

Jerome Powell lesz a FED 16. elnöke, mandátuma négy évre szól.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »