Egyelőre működik a koreai sportdiplomácia

A két Korea közötti viszony javult a februári phjongcshangi téli olimpia közös előkészületeinek köszönhetően, ez az olvadás pedig „kiváló esélyt” teremt arra, hogy Phenjan és Washington tárgyaljon az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramról, valamint a béke megteremtéséről a Koreai-félszigeten – jelentette ki Mun Dzse In dél-koreai elnök hétfőn a szöuli vezetés tanácskozásán.

A két Korea közötti feszültség az utóbbi egy évben egyre csak nőtt, a sportra való diplomáciai összpontosítás eredményeképpen azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szombaton bejelentette, hogy három sportág öt versenyszámában összesen 22 észak-koreai sportoló részt vesz a február 9-én kezdődő téli olimpián.

Mun Dzse In elnök hozzátette: „Senki nem lehet azonban derűlátó azzal kapcsolatban, hogy a mostanra kialakult jó tárgyalási hangulat meddig tart. Bölcsességre és további erőfeszítésre van szükségünk ahhoz, hogy fennmaradjon a párbeszéd lehetősége az olimpia után is, és hogy a két Korea közötti tárgyalások elvezessenek az Egyesült Államok és Észak-Korea között tárgyalásokhoz és a párbeszéd más formáihoz” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Miközben egy friss közvélemény-kutatási eredmény azt mutatja: a dél-koreaiak többsége üdvözli Észak részvételét az olimpián, Phenjan radikális dél-koreai bírálóinak egy kis csoportja hangos és látványos tüntetést rendezett hétfőn a szöuli főpályaudvaron, ahol az észak-koreai előadóművészek koncertjét előkészítő phenjani küldöttég vonatra szállt, hogy a jeges sportok versenyeinek helyet adó, tengerparti Kangnung településére utazzon. Az észak-koreai delegáció előzőleg rendőrségi kísérettel érkezett meg a közös határ felől.

A dél-koreai rendőröknek be kellett avatkoznia, amikor a tüntetők egy maroknyi csoportja meggyújtotta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető arcképét. A demonstrálók transzparensére az volt írva: „Ellenezzük, hogy a Kim Dzsong Un vezette Észak-Korea részt vegyen az olimpián”. Közben azt kiabálták: Észak-Korea elterelte a közfigyelmet az olimpiát rendező Dél-Koreáról.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »