Trump kihátrált a megegyezésből, leállnak a kormányhivatalok

Az Egyesült Államokban a szenátus nem szavazta meg az előírt éjféli határidőig a kormányzati hivatalok és ügynökségek munkájának finanszírozását biztosító törvényt. Éjféltől hivatalos kifejezéssel élve leállt a kormányhivatalok működése, ez egybeesik Donald Trump elnöki beiktatásának egyéves évfordulójával.

Legutóbb 2013-ban fordult elő, hogy finanszírozás híján a kormányzati hivatalok és ügynökségek leálltak. Akkor ez tizenhat napig tartott. A szenátorok éjfél után is próbáltak még tárgyalni és egyeztetni, de Mitch McConnell, a republikánus frakció vezetője a pódiumhoz lépett, és hivatalosan bejelentette a szavazás kudarcát. A szenátus 50:49 arányban utasította el a törvényjavaslatot. McConnell a demokratákat okolta a kudarcért, „cinikus döntésnek” minősítette a demokrata politikusok voksait, válaszában azonban Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok csoportjának vezetője megjegyezte, hogy republikánusok is voksoltak a törvény ellen.

Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében Washingtonban, 2018. január 19-én.  EPA/JIM LO SCALZO

Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében Washingtonban, 2018. január 19-én.
EPA/JIM LO SCALZO

Az egyezkedés, a heves vita négy hétig tartott, és Donald Trump elnök még péntek délután is egyeztetett a Fehér Házban Chuck Schumerrel. A demokraták ahhoz kötötték az igenlő voksot, hogy a törvény foglalja magában az illegális bevándorló szüleikkel gyermekként az Egyesült Államokba érkezett és itt felnőtt mintegy 700-800 ezer fiatalt védő DACA-program folytatását, ezt azonban a republikánus politikusok visszautasították.

A közvetlenül a szavazási kudarc után a szenátusban mondott rövid beszédében Schumer azt mondta, hogy a Fehér Házban folytatott megbeszéléseiken Donald Trump elnök kihátrált egy kétpárti kompromisszumos megoldásból, amelynek az lett volna a lényege, hogy a DACA-program folytatásáért cserében a demokraták megszavazták volna az amerikai-mexikói határra tervezett fal építésének finanszírozását.

A voksoláskor öt demokrata párti politikus a republikánusokkal együtt szavazott, öt republikánus pedig a törvényjavaslat ellen foglalt állást. A republikánusok a kormányzati munka finanszírozásának hosszú távú megoldását szeretnék elérni. A szavazáson betegsége miatt nem volt jelen John McCain republikánus szenátor. Mitch McConnell a jövő hét elejére új törvényjavaslatot ígért.

A leállásban érintettek

A leállás nem azt jelenti, hogy az egyes hivatalok egyáltalán ne működnének, a dolgozókat azonban igen érzékenyen érinti, mert sok esetben vagy nem kapnak fizetést, vagy kényszerszabadságra kell menniük.

A nem létfontosságú hivatalok dolgozóit átmeneti időre fizetés nélküli szabadságra küldhetik, a létfontosságúnak ítélt intézményeknél szolgálatot teljesítők azonban – például a közrendet fenntartók vagy a nemzetbiztonsági szerveknél dolgozók – továbbra is dolgoznak, némelyikük fizetésért, némelyikük fizetés nélkül, munkahelye válogatja. Legutóbb 2013-ban fordult elő a kormányhivatalok leállása, akkor több mint két hétig tartott, és több mint 800 ezer szövetségi dolgozót szabadságoltak miatta.

A Pentagon (védelmi minisztérium) pénteken közölte, hogy a leállás nem érinti az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonákat, sem az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen Szíriában és Irakban harcolókat. A katonák továbbra is aktív szolgálatot teljesítenek, az ezzel járó ellátást megkapják, de a civil személyzetet szabadságra küldhetik.

James Mattis védelmi miniszter azonban bejelentette: ha a finanszírozás tartósan elmarad, akkor a hadihajók karbantartására nem lesz pénz, és a repülőgépek sem szállnak majd fel.

Az igazságügyi minisztérium mintegy 115 ezer munkatársa közül körülbelül 95 ezren változatlanul dolgoznak, az ő munkájuk ugyanis létfontosságú. A szövetségi bíróságok és a legfelsőbb bíróság három hétig dolgozik tovább finanszírozás nélkül.

A tőzsde piacpolitikáját meghatározó Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) a pénzvilág szereplőitől bevett díjakból és illetékekből finanszírozza ugyan magát, de költségvetését a kongresszus biztosítja – szakértők szerint rövid távon képes működni, de ha hetekbe telik a helyzet orvoslása, akkor a SEC-nek is szabadságra kell küldenie a dolgozóit.

A belügyminisztérium felügyelete alá tartozó nemzeti parkok a legutóbbi, 2013-ban történt kormányzati leálláskor bezártak, most – a The Washington Post című lap jelentése szerint – Donald Trump elnök még a szenátusi szavazás előtt arra kérte a nemzeti parkokat kezelő szervezetet (NPS), hogy vizsgálja meg, miként lehetne legalább részlegesen nyitva tartani őket.

Egyelőre nem tudni, hogy a kormányzati egészségbiztosítók, a szegény rétegek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicaid és az időseket segítő Medicare folytatja-e a munkát vagy leáll.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A veteránügyi minisztérium korábban azt közölte, hogy az esetleges leállás a tárca dolgozóit nem érinti, fizetésüket is megkapják, miként a veteránoknak folyósított járadékokat is haladéktalanul átutalják. A minisztériumhoz tartozó kórházak sem zárnak be.
Az energetikai tárca péntek délután nyilvánosságra hozta: miután a minisztérium hitelkerete több esztendőre elegendő, a munkatársak hétfőn kötelesek megjelenni a munkahelyükön.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »