Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg. 

Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdai berlini megbeszélésük után közös tájékoztatójukon egyaránt hangsúlyozták: meg kell akadályozni, hogy az embercsempészek dönthessék el, ki juthat be az Európai Unióba.

Az osztrák kancellár kiemelte: a határvédelem és a helyben nyújtott segítség jelenti a migrációs kérdés megoldását, a kvótákról szóló vita pedig túl sok teret foglal el.

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

A német kancellár azt mondta, hogy a „kezdő lépés” ugyan nem a menekültek elosztása az EU-n belül, hanem az illegális migráció visszaszorítása, de ameddig nem működik megfelelően a külső határ védelme, addig „nem lehet, hogy vannak országok, amelyek azt mondják, hogy nem veszünk részt az európai szolidaritásban”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Sebastian Kurz méltányosságot kért az újságíróktól kormánya munkájának megítélésében, és hangsúlyozta, hogy a koalíció összetétele annak a következménye, hogy az osztrákok egy szabad választáson kifejezték a változás iránti igényüket. A visegrádi országokhoz fűződő viszonyára vonatkozó kérdésre hangsúlyozta, hogy Ausztria földrajzi elhelyezkedése miatt is alkalmas a „hídépítő” szerepének betöltésére, és hozzá akar járulni az EU-n belüli feszültségek enyhítéséhez.

A német és az osztrák kancellár is hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni az uniós csatlakozás lehetőségét a nyugat-balkáni térség EU-n kívüli országainak számára. Sebastian Kurz kiemelte, nem szabad hagyni, hogy az „európai befolyás elenyésszen” a régióban, mert más tényezők nyomulhatnak be az EU által hátrahagyott térbe.

Az EU 2020 utáni többéves pénzügyi keretének tervezésével kapcsolatban az osztrák kancellár aláhúzta, hogy az uniós költségvetés nettó befizetőinek – köztük Ausztriának és Németországnak – szorosan együtt kell működniük. Mint mondta, egy „takarékosabb, áramvonalasabb és hatékonyabb” EU-t kell kialakítani.

Angela Merkel hozzátette, hogy Németország is pártolja a nettó befizetők együttműködését, és támogatja azt az osztrák kezdeményezést is, hogy érvényesítsék erősebben a szubszidiaritás – az ügyekhez közeli döntéshozatal – elvét. Az EU tevékenységének középpontjába olyan feladatokat kell helyezni, amelyeket a tagállamok közösen tudnak megoldani. Ilyen feladat a külső határok védelme, amely a legutóbbi többéves pénzügyi keret tervezésében egyáltalán nem került szóba – mondta a német kancellár.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »