Az ENSZ-főtitkár szerint a migráció egy pozitív globális jelenség

Az egész világra kiterjedő nemzetközi migrációs egyezmény megkötését javasolta António Guterres ENSZ-főtitkár. Guterres a bevándorlók gazdasági hozzájárulására hivatkozva csütörtökön azt indítványozta, hogy még az idén kössék meg az egyezményt.

“A migráció egy pozitív globális jelenség” – hangsúlyozta a világszervezet főtitkára az ENSZ-közgyűlés előtt mondott beszédében, a többi között azzal érvelve, hogy a migráció  élénkíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenséget, kapcsolatot teremt a különböző társadalmak között.

“Azok az államok, amelyek szigorú korlátokat emelnek a bevándorlás elé vagy láthatóan korlátozzák a migránsok munkavállalását, maguknak okoznak feleslegesen gazdasági károkat” – mondta Guterres. Az ENSZ-főtitkár úgy vélte, hogy az ilyen korlátok akaratlanul is csak az illegális bevándorlást erősítik.

A dpa német hírügynökség értékelése szerint Guterres beszéde burkolt bírálat Donald Trump amerikai elnökkel szemben. Az Egyesült Államok ugyanis tavaly decemberben bejelentette, hogy Trump döntésének értelmében kilép annak az átfogó ENSZ-megállapodásnak az előkészítő munkálataiból, amely a menekültek és migránsok helyzetén hivatott segíteni, mert összeegyeztethetetlennek tartja saját bevándorlási politikájával. Trump már több szigorítást vezetett be országának menekültpolitikájában.

Kapcsolódó cikkünk: Trump nem dughatja homokba a fejét a migránsválság kapcsán

Guterres korábban a világszervezet menekültügyi főbiztosaként 2005 és 2015 között foglalkozott menekültügyi és migrációs kérdésekkel.

Az átfogó paktum elkészítéséről tavaly szeptemberben egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése, a részletes javaslatot a világszervezet menekültügyi főbiztosságának kell elkészítenie és 2018-as éves jelentésének részeként beterjesztenie.

A megállapodás rögzíti azokat a nemzetközi alapelveket, amelyeket tiszteletben kell tartani a menekültekkel és bevándorlókkal szembeni eljárást illetően, beleértve az ideiglenes elhelyezésükre, illetve hazatérésük támogatására vonatkozó szabályokat is. Az egyezménynek része lesz egy részletes cselekvési program. A megállapodást már 2018-ban el kívánják fogadni.

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Róma, 2018. január 11.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetõje a Porta a Porta címû beszélgetõs mûsor felvételén a RAI olasz állami rádió- és televíziótársaság római stúdiójában 2018. január 11-én. A politikus-üzletembert a március 4-én esedékes olasz parlamenti választásokkal kapcsolatban hívták meg a mûsorba. (MTI/AP/Andrew Medichini)

Silvio Berlusconi sikerének titka

Silvio Berlusconi három alkalommal volt olasz miniszterelnök. A különféle botrányok és az adócsalás miatti elítélése ellenére a 81 éves médiamogul ismét az olasz politika középpontjában áll és kulcsfontosságú szerepet tölthet be a közelgő választásokon. Hogyan lehetséges ez?

Read More »