Macron és Kurz is örül a németországi fejleményeknek

Az európai intézmények megreformálására törekvő Emmanuel Macron francia elnök pénteken kijelentette: “boldog és elégedett” a német konzervatívok és szociáldemokraták közötti megállapodás láttán.

“Jó hírt kaptunk ma reggel a Rajna másik oldaláról, és rendkívül boldog és elégedett vagyok, hogy Angela Merkel kancellár előreléphet egy hasznos koalíciós kormányzás felé, amelyet Európa és mindenekelőtt Franciaország is vár” – mondta az államfő Sebastian Kurz osztrák kancellárral közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján. A megállapodás feltételei kedvezőbbek az európai projekt szempontjából, mint a tavaly év végi megállapodás-tervezeteké – jegyezte meg a francia elnök.

A megbeszélések több mint 24 órán keresztül tartó utolsó fordulója után a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártjuk illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolják – jelentette be pénteken Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Martin Schulz, az SPD elnöke.

A konzervatívok és a szociáldemokraták közötti megállapodás-tervezetben “a kancellár, illetve Martin Schulz számos véleményét látom” – tette hozzá Macron. “Úgy látom, hogy európai kérdésekben nagyobb előrehaladást irányoz elő, mint amilyet én javasolok és védelmeztem” – tette hozzá Emmanuel Macron.

A koalíciós megállapodás-tervezet előirányozza az euróövezet megerősítését és megreformálását Franciaországgal együtt, hogy ellenállóbbá váljanak a válságokkal szemben. Az SDP ragaszkodott ehhez, a konzervatívok korábban visszafogottabban nyilatkoztak a kérdésben.

Sebastian Kurz is örömét fejezte ki a megállapodás kapcsán:

“Németország az EU egyik legerősebb országa. Jó Németországnak, jó Ausztriának és jó az Európai Uniónak is, ha gyorsan megalakul az új német kormány”.

Forrás: MTI/AFP/APA

Felkapott hírek

Friss hírek

Róma, 2018. január 11.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetõje a Porta a Porta címû beszélgetõs mûsor felvételén a RAI olasz állami rádió- és televíziótársaság római stúdiójában 2018. január 11-én. A politikus-üzletembert a március 4-én esedékes olasz parlamenti választásokkal kapcsolatban hívták meg a mûsorba. (MTI/AP/Andrew Medichini)

Silvio Berlusconi sikerének titka

Silvio Berlusconi három alkalommal volt olasz miniszterelnök. A különféle botrányok és az adócsalás miatti elítélése ellenére a 81 éves médiamogul ismét az olasz politika középpontjában áll és kulcsfontosságú szerepet tölthet be a közelgő választásokon. Hogyan lehetséges ez?

Read More »