Egy koreai nyaralósziget vitte tavaly a legforgalmasabb légi útvonal címét

A világ legforgalmasabb repülőjáratait nem London és Párizs vagy New York és Los Angeles között kell keresnünk, sőt, egyetlen európai járat sem fért bele a top 10-be. A győzelmet átlagosan napi 178 járattal lehetett megszerezni. 

Egy kis dél-koreai nyaralósziget kiütötte a nagyvárosokat: a Dél-Korea partja mellett elhelyezkedő Jeju szigete és a főváros, Szöül közötti, kicsivel több mint egy órás útvonalon ugyanis az OAG Aviation Worldwide adatai szerint 65.000 repülőjáratot regisztráltak a tavalyi évben.

Ez átlagosan napi 178 járatnak felel meg, ami közel kétszerese a legforgalmasabb észak-amerikai útvonalnak: Los Angeles és San Francisco között 35.000 járat közlekedett 2017-ben, ami csak a tízes lista hetedik helyére volt elegendő.

A listát nagyrészt ázsiai városok közötti útvonalak dominálják, ami jól tükrözi azt is, hogy ez a régió a világ leggyorsabban fejlődő utazási piaca. Európai desztináció egyáltalán nem szerepel a top 10-ben, a legforgalmasabb európai útvonal az OAG összestésre szerint a Dublin-London Heathrow volt körülbelül 14,500 járattal, ami azonban a tizedik helyre befutó Peking – Shanghaj 30 ezres eredményének a felét sem éri el.

A tízes lista az útvonalakkal és az éves járatszámokkal: 

 1. Szöül – Jeju: 65 ezer
 2. Melbourne – Sydney: 54,5 ezer
 3. Mumbai – Delhi: 47,5 ezer
 4. Fukuoka – Tokió: 42,8 ezer
 5. Rio De Janeiro – Sao Paulo: 39,3 ezer
 6. Szapporo – Tokió: 38,4 ezer
 7. Los Angeles – San Francisco: 34,9 ezer
 8. Brisbane – Sydney: 33,8 ezer
 9. Fokváros (Cape Town) – Johannesburg: 31,9 ezer
 10. Peking – Shanghaj: 30 ezer
 • További cikkeink a témában:

Forrás: Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »