Kirobbanó formában vannak a világ tőzsdéi

A globális pénzügyi válság óta nem mért jó teljesítményt nyújtottak idén a világ tőzsdéi a gyorsuló világgazdasági növekedés közepette.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap szombati kimutatása szerint a több mint háromezer közepes és magas tőkeértékű vállalat részvényárfolyamaiból képzett, piaci tőkeérték alapján súlyozott FTSE All-World Index – amelynek összesített nettó tőzsdei kapitalizációja meghaladja a 45 ezer milliárd dollárt – csaknem 22 százalékkal emelkedett az idén. Ez 2009 óta a legnagyobb éves növekedés, és az indexcsoport negyedszázados történetében is a negyedik legjobb éves teljesítmény.

A FTSE All-World Index decemberben 1,8 százalékkal nőtt, és 14 hónapja folyamatos nyereségben van, ami rekord.

Az összetevők közül a Londoni Értéktőzsde (LSE) legnagyobb tőkeértékű cégeinek FTSE-100-as indexe a legjobban teljesítők között volt: dollárárfolyamon számolva az idén 17 százalékkal – egyedül decemberben 5 százalékkal – emelkedett, és rekordszinten, 7687,77 ponton zárta az évet.

A vezető londoni index kiugró teljesítményének fő hajtóerői között volt a nyersanyagárak emelkedése, amely számos nyersanyag-kereskedő cégnek előnyére vált, emellett a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát övező piaci bizonytalanságok is enyhültek.

A széles merítésű amerikai S&P 500-as és a tokiói Nikkei 225-ös index egyaránt 20 százalék körüli növekedéseket produkált az idén, a hongkongi Hang Seng 36 százalékkal erősödött.

Nagy globális befektetési házak várakozása szerint a befektetői hangulat jövőre is tovább hajthatja felfelé a vezető indexeket.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) piaci stratégiai elemzői szerint 2018 „a befektetői eufória” éve lehet. A ház a jövő évi tőzsdei folyamatokra adott prognózisában közölte: az S&P 500-as indexre 2863 pontos felső előrejelzési célszintet határozott meg 2018 elejére, a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite pedig a cég várakozása szerint eléri a 8 ezer pontot.

Ha a tőzsdei hegymenet kitart, az S&P 500-as 2018. augusztus 22-én minden idők leghosszabb erősödési időszakának rekordját állíthatja be, ha pedig a részvények a hetedik egymást követő évben is túlteljesítik a kötvénypiacokat, 1928 óta ez lenne az első ilyen hétéves időszak, és az utóbbi 220 évben is csak a harmadik – hangsúlyozzák a Bank of America-Merrill Lynch stratégiai elemzői.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »