A cseh államfő továbbra is bízik Babis képességeiben

A cseh államfő felszólította a parlamenti pártokat, hogy hathatósabban folytassák tárgyalásaikat egy stabil kormány felállításáról, és elutasította az előrehozott választások kiírását. Milos Zeman hagyományos karácsonyi televíziós üzenetének külpolitikai részében újra elutasította a Brüsszel által szorgalmazott bevándorlási kvótákat.

Úgy vélte, hogy Andrej Babis kormányának programjavaslata jó kiindulási alapként szolgálhat a politikai pártok kompromisszumos megegyezésére a stabil kormányzásról.

Az államfő december elején nevezte ki Andrej Babist, az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnökét miniszterelnöknek, majd december közepén kinevezte a kormány minisztereit is. A 15 tagú kabinetben az ANO 9 képviselője és 6 független szakértő kapott helyet. A parlamenti bizalmi szavazás január 10-én lesz.

„A pártok és a mozgalmak, amelyekkel tárgyaltunk, egyértelműen tudtunkra adták, hogy nem akarnak kormányra lépni az ANO-val. Ők ellenzékben akarnak maradni, mi meg dolgozzunk” – jelentette Andrej Babis, aki elismerte, hogy kormánya elsőre nagy valószínűséggel nem kap bizalmat a parlamentben. Babis szavai szerint egyedül a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) nyilatkozott úgy, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandó megtűrni a kisebbségi kormányt. „A többiek elutasítottak, meglátjuk, megváltozik-e a véleményük januárban vagy sem” – tette hozzá a kormányfő.

Az elutasítások legfőbb oka, hogy Andrej Babis ellen a cseh rendőrség bűnügyi eljárást akar indítani az európai uniós támogatásokkal való állítólagos visszaélés miatt.

Prága, 2017. december 13. Andrej Babis cseh miniszterelnök (b) és Milos Zeman államfõ kezet fog sajtótájékoztatójuk végén a Babis vezette új cseh kormány tagjainak kinevezése után Prágában 2017. december 13-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Prága, 2017. december 13.
Andrej Babis cseh miniszterelnök (b) és Milos Zeman államfő kezet fog sajtótájékoztatójuk végén a Babis vezette új cseh kormány tagjainak kinevezése után Prágában 2017. december 13-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

„Amennyiben a kisebbségi kormány első kísérletben nem kap bizalmat, folytatni kell a választások utáni helyzet politikai rendezésére irányuló tárgyalásokat. A második kormányalakítási kísérletre februárban kerülhet sor” – jelentette ki karácsonyi üzenetében Milos Zeman.

Az államfő már korábban jelezte, hogy az esetleges második körben szintén Babist fogja megbízni a kormányalakítással. „Amennyiben a második körben sem szereznék támogatást, akkor már felesleges időhúzás lenne egy harmadik kísérlet, és készülhetünk az előrehozott választásokra” – vélekedett a múlt héten Babis. Milos Zeman most úgy fogalmazott: egy előrehozott választás a választók arculcsapása lenne. „A politikusok leválthatóak, de a választók nem” – jegyezte meg. Az elnök a mostani problémák ellenére bízik abban, hogy Csehországnak rövidesen olyan kormánya lesz, amely élvezni fogja a parlament bizalmát.

Az októberi választások győztesének, a Babis által vezetett ANO mozgalomnak 78 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami kevés a kormány iránti bizalom megszavazásához.

„Csehországnak olyan öntudatos és határozott partnerként kell viselkednie az Európai Unióban és a NATO-ban, amelyik képes kinyilvánítani, ha valami nem tetszik neki” – fogalmazott a cseh elnök beszéde külpolitikai részében. Milos Zeman ismételten bírálta és elutasította az Európai Unió által szorgalmazott kvótarendszert.

„A menekültkvóták ellentétben állnak a cseh nemzeti érdekekkel és a történelem szemétdombján a helyük” – szögezte le a cseh államfő. Senki sem diktálhatja nekünk, kit fogadjunk be területünkre, és a NATO-nak is aktívabban kellene fellépnie az iszlám terrorizmus elleni harcban – tette hozzá Milos Zeman.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »