Kína egyetértésével szavazták meg az új szankciókat Észak-Korea ellen

Újabb szankciókat szavazott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Észak-Koreával szemben. A 15 tagú Biztonsági Tanács (BT) egyhangúlag, Kína egyetértésével szavazta meg a Washington által javasolt új büntető intézkedéseket.

A szankciók értelmében 90 százalékkal csökkenteni kell a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját. Az előbbi mennyiségét az elfogadott határozat évi 4 millió hordóban, a finomított termékekét pedig évi 500 ezer hordóban határozza meg. A határozat felhívja az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy 12 hónapon belül küldjék haza valamennyi vendégmunkást. A cél: ezzel is megfosztani a phenjani rezsimet a vendégmunkások által hazaküldött pénztől.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a voksolás után azt nyilatkozta: az újabb határozat „egyértelmű üzenet Phenjannak, hogy minden további ellenszegülését további szankciók sora és elszigetelődés követi majd”.

New York, 2017. december 22. Haj-tao Vu helyettes kínai ENSZ-nagykövet beszél az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a világszervezet New York-i székházában 2017. december 22-én. A tanács várhatóan szavaz az Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról benyújtott amerikai határozattervezetről. (MTI/AP/Mark Lennihan)

New York, 2017. december 22.
Haj-tao Vu helyettes kínai ENSZ-nagykövet beszél az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a világszervezet New York-i székházában 2017. december 22-én. A tanács várhatóan szavaz az Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról benyújtott amerikai határozattervezetről. (MTI/AP/Mark Lennihan)

A szankciókat nukleáris és rakétaprogramja miatt hozták Észak-Korea ellen, immár sokadszor. Washington 2008 óta folyamatosan szankciókkal próbál nyomást gyakorolni Phenjanra, mindeddig eredménytelenül. Az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát rendszeresen fenyegető ázsiai kommunista ország november végén újabb sikeres ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre olyan rakétával, amely állítása szerint képes elérni az Egyesült Államok bármely pontját. Elemzők az újabb szankcióktól azt várják, hogy döntő hatása lesz az észak-koreai gazdaságra és így sikerülhet meghátrálásra késztetni Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort.

Kapcsolódó cikkeink:

Kim Dzsong Un büszke Észak-Korea atomprogramjának fejlődésére

Apró lépésekkel közeledne az ENSZ-hez Észak-Korea

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »