Az USA vétózott az ENSZ BT-ben Jeruzsálem státuszát illetően

Washington megvétózta hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztett egyiptomi határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket.

A határozattervezet azt követelte volna Donald Trump amerikai elnöktől, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését, mellyel elismerte a várost Izrael fővárosának. Trump december 6-i döntése nyomán mindennaposak a tüntetések a palesztin területeken, és nemcsak az Egyesült Államokkal szemben ellenséges, de Washington számos szövetségese is elítélte az amerikai elnök határozatát.

Az Egyesült Államokat és Donald Trumpot név szerint nem említő határozattervezetet a 15 tagú BT 14 tagja támogatta, köztük az amerikaiak szövetségesei, mint Nagy-Britannia, Franciaország és Japán. Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint nyilvánvaló volt, hogy Washington megvétózza a dokumentumot, viszont a határozat arab és muszlim támogatóinak a célja inkább az volt, hogy megmutassák: Trump döntését globális szinten ellenzik.

Az amerikai ENSZ-nagykövet „sértésnek” minősítette a határozattervezetet, amit Washington nem fog elfelejteni. Nikki Haley szerint az ENSZ rákényszerítette az Egyesült Államokat a vétóra, mindössze azért, mert élt döntési jogával arról, hogy hova helyezi nagykövetségét. Haley megismételte azt is, hogy Washington elkötelezett a közel-keleti béke elérésében, és közölte: Trump „elővigyázatos volt, nehogy előre befolyásolja a státuszról szóló végső tárgyalásokat”.

  • A határozattervezet
Az egyiptomi határozattervezet felszólított volna minden országot arra, hogy tartózkodjon diplomáciai missziójának Jeruzsálembe helyezésétől, és neveket nem említve sajnálatosnak minősítette volna a közelmúltban hozott döntéseket a város státuszára vonatkozóan.

„Bármely olyan döntés vagy tett, amely feltételezhetően megváltoztatta Jeruzsálem szent városának jellegét, státuszát vagy demográfiai összetételét, jogilag érvénytelen és semmis, vissza kell vonni” – olvasható a megvétózott dokumentumban.

A dokumentum emellett követelte volna, hogy minden ország tegyen eleget 10 korábbi BT-határozatnak Jeruzsálemet illetően. A legrégebbi határozatot még 1967-ben hozták, amikor is Izrael elfoglalta Jeruzsálem egészét. Egy másik határozat pedig kikötötte, hogy a város végső státuszáról az izraeliek és palesztinok közösen, tárgyalásos úton döntsenek.

Bár szakértők, sőt, ENSZ-diplomaták szerint is nyilvánvaló volt, hogy az Egyesült Államok élni fog vétójogával, az amerikai szövetséges és NATO-tag Törökország külügyminisztériuma elfogadhatatlannak találta azt, hogy Washington megvétózta a határozattervezetet. A török külügyi tárca nehezményezte azt is, hogy a BT tehetetlen az amerikai vétó miatt, és hogy szerinte Washington elvesztette objektivitását.

A vétót a Ciszjordániát igazgató Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász sem üdvözölte. Szóvivője ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte a vétót, és közölte: Washington a tisztelet teljes hiányával veszélybe sodorja a nemzetközi közösség stabilitását.

A palesztin külügyminisztérium eközben bejelentette: összehívja az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülését az amerikai vétó miatt.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő viszont hálás köszönetének adott hangot. Köszönjük, Haley nagykövetasszony – írta Twitter-üzenetében. A Haleynek címezett üzenetében hozzátette: „Meggyújtottad az igazság lángját”.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »