Egyiptom az ENSZ-szel érvényteleníttetné Trump döntését

Egyiptom arra készül, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszt egy határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánítaná a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket – írta a Reuters hírügynökség.

Az egyoldalas javaslatot szombaton küldték el a tanács 15 tagjának. Bár a szöveg nem említi név szerint sem az Egyesült Államokat, sem Donald Trump amerikai elnököt, és széleskörű támogatottságot élvez, diplomaták szerint valószínűleg elbukik majd Washington vétóján.

A Biztonsági Tanács hétfőn vagy kedden foglalkozhat a kérdéssel. Ahhoz, hogy a javaslatból határozat legyen, kilenc támogató szavazat szükséges, illetve az, hogy az állandó tagok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Franciaország – ne vétózzák meg azt.

Trump decemberben évtizedes amerikai politikai hagyományokkal szakított, amikor kijelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda helyezi át a jelenleg Tel-Avivban található amerikai nagykövetséget. Az elnök lépése nemzetközi felháborodást váltott ki. Tovább

Az egyiptomi határozattervezet megerősíti, hogy a Jeruzsálem karakterének, státuszának vagy demográfiai összetételének megváltoztatására irányuló döntések és tevékenységek nem járnak jogi hatással, semmisek és érvénytelenek, és éppen ezért vissza kell vonni őket a Biztonsági Tanács vonatkozó határozatainak megfelelően.

A szöveg a Biztonsági Tanács 478-as határozatának szellemében felszólítja az államokat: tartózkodjanak attól, hogy diplomáciai képviseleteket létesítsenek Jeruzsálemben.

Jeruzsálem sorsa a palesztin-izraeli konfliktus egyik kényes pontja. Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre, miközben a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt majd annektált részét tennék meg leendő államuk fővárosának.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »