Árukövető rendszerrel harcol az EB a dohánytermékek feketekereskedelme ellen

Az Európai Bizottság az EU egészére kiterjedő új árukövető és nyomonkövetési rendszer felállításról döntött 2019-től, amely biztosítja, hogy minden egyes árun elhelyezett egyedi azonosító segítségével a dohánytermékeket könnyen nyomon lehessen követni az unió területén – közölte az uniós bizottság pénteken.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa tájékoztatása szerint az új rendszer arról is gondoskodik majd, hogy a dohánytermékek megfeleljenek bizonyos biztonsági követelményeknek, amelyek értelmében minden egyes csomagot legalább ötféle eredetiséget igazoló elemmel kell ellátni.

A dohányzás továbbra is a korai elhalálozás legfőbb elkerülhető oka az Európai Unióban. A dohánytermékek feketekereskedelme megkönnyíti a cigarettához és egyéb dohánytermékekhez való hozzáférést többek között a gyermekek és a fiatalok számára is, az adóbevételek szintjén pedig minden évben több millió euró veszteséget is jelent – közölte az uniós biztos.

Az árukövető és nyomonkövetési rendszert, valamint a biztonsági előírásokat a cigaretta és a cigarettadohány esetében 2019. május 20-ig, az összes többi dohánytermék esetében pedig 2024. május 20-ig kell bevezetni.

Forrás: MTI

Friss hírek