Csökkennek a reálbérek Nagy-Britanniában, kizárt a kamatemelés

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, de ezzel egy időben folytatódott a reálbérek csökkenése is.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint az októberben zárult három hónapban átlagosan 4,3 százalék volt az állástalanok aránya. Ez 1975 óta a legalacsonyabb szint. Az egy évvel korábbi azonos időszakban 4,8 százalékos volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

Az ONS beszámolója szerint ugyanakkor a heti átlagos nominálbér az augusztustól októberig tartó három hónapban a prémiumokat kiszűrve átlagosan 2,3 százalékkal emelkedett éves összevetésben, és ez az adott időszak átlagos éves inflációjával együtt számolva 0,4 százalékos reálbércsökkenést jelent. Az infláció azóta jelentősen tovább gyorsult: a fogyasztói árindex novemberben 3,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Nagy-Britanniában 2012 márciusa óta nem mértek a novemberinél gyorsabb éves inflációs ütemet.

A brit kormány által a Bank of England – a brit jegybank – számára előírt éves inflációs cél 2 százalék. Ha ettől az ütemtől egy adott tizenkét havi időszakban az infláció egy százalékpontnál nagyobb mértékben bármelyik irányban eltér, a brit jegybank kormányzója nyílt levélben köteles az okokról magyarázatot adni a pénzügyminiszternek. Mark Carney, a Bank of England kormányzója a novemberi inflációs adatok ismertté válása után köteles megírni ezt a levelet Philip Hammond pénzügyminiszternek.

A Bank of England november elején, tíz év után először kamatot emelt, 0,25 százalékponttal 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát. A jegybank indoklása szerint a következő években elfogy a brit gazdaságban még meglévő csekély kapacitástöbblet is, és ennek hatására valószínűleg erősödni fog a hazai eredetű inflációs nyomás.

A brit jegybank monetáris tanácsa csütörtökön jelenti be idei utolsó kamatdöntő ülésének eredményét, de londoni pénzügyi elemzők – éppen elsősorban a friss reálbéradatok ismeretében – gyakorlatilag kizártnak tartják az újabb kamatemelést.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági kutatóműhelye, az Oxford Economics makrogazdasági elemzői szerdai előrejelzésükben kimutatták, hogy az árazásokból következtethetően a piaci szereplők 1 százalékos esélyt adnak egy újabb jegybanki kamatemelés csütörtöki bejelentésének.

A ház elemzői közölték: várakozásuk az, hogy a brit infláció már tetőzött, és 2018-ban meredek ívben lefelé tartó pályára kerül. Az Oxford Economics mindezek alapján 2019-re valószínűsíti a Bank of England következő kamatemelését.

Kapcsolódó cikkünk: Kamatmanipulációs botrányba keveredett a Bank of England

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »