Macron továbbra is kiáll a libanoni miniszterelnök mellett

Emmnauel Macron francia államfő azt kérte pénteken a nemzetközi közösségtől, hogy támogassák Libanon önállóságát és óva intette a regionális hatalmakat, azaz Iránt és Szaúd-Arábiát, hogy beleszóljanak a libanoni belügyekbe.

„Továbbra is jelentős fenyegetések érik Libanon stabilitását és elengedhetetlenné teszik a nemzetközi közösség erős és határozott támogatását” – mondta a Libanon támogatására Párizsban rendezett nemzetközi konferencia megnyitóján a francia elnök.

A Libanon barátai elnevezésű nemzetközi csoport találkozóján részt vesz Szaad Haríri libanoni miniszterelnök, Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, az ENSZ Biztonsági Tanácsácsa öt állandó tagjának, valamint Németország és Olaszország képviselője. Céljuk, hogy megerősítsék a libanoni kormányfőt, aki kedden visszavonta a november elején Szaúd-Arábiában megtett lemondását, és bejelentette, kormánya valamennyi tagja egyetért abban, hogy távol maradnak az arab országokban dúló konfliktusoktól.

„Ahhoz hogy Libanon védelemben legyen, elsődleges, hogy valamennyi libanoni fél és a regionális szereplők is tiszteltben tartsák a be nem avatkozás alapvető elvét” – hangsúlyozta a francia elnök. Az üzenet elsősorban az Irán támogatta síita Hezbollahnak szólt, amelyet a régió egyik legfőbb fegyveres mozgalmának tekintenek, elsősorban a szomszédos Szíriában. „A régió konfliktusaiba való be nem avatkozás és Libanon szuverenitása érinthetetlen elveket képeznek” – tette hozzá Macron.

Haríri november 4-én jelentette be váratlanul lemondását a Szaúd-Arábiában felvett televíziós beszédben, és azzal vádolta meg Iránt és szövetségesét, a libanoni síita Hezbollahot, hogy „rátették a kezüket” az országára. Azóta a két rivális libanoni tábor, a Szaúd-Arábia támogatását élvező, szunnita Haríri vezette politikusok és az Irán támogatta síita Hezbollah igyekezett kompromisszumot találni, hogy elkerülje az országot fenyegető újabb politikai földrengést.

Elemzők szerint Donald Trump amerikai elnök döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának azonban jelentősen komplikálhatja a helyzetet, miután az Izraellel szemben ellenséges, Hezbollah csütörtökön támogatásáról biztosította az újabb palesztin intifádát (felkelést), amelyet a radikális iszlamista Hamász hirdetett meg válaszul az amerikai bejelentésre. „Ez a döntés még tovább bonyolítja a békefolyamatot és újabb kihívást jelent az egész régió stabilitására nézve” – mondta Párizsban a libanoni kormányfő.

Párizs, 2017. december 8. Emmanuel Macron francia elnök (k), Szaad Haríri libanoni miniszterelnök (b) és Amina Mohamed, az ENSZ-főtitkár általános helyettese sajtótájékoztatót tart Párizsban 2017. december 8-án. (MTI/EPA pool/Philippe Wojazer)

Párizs, 2017. december 8.
Emmanuel Macron francia elnök (k), Szaad Haríri libanoni miniszterelnök (b) és Amina Mohamed, az ENSZ-főtitkár általános helyettese sajtótájékoztatót tart Párizsban 2017. december 8-án. (MTI/EPA pool/Philippe Wojazer)

Emmanuel Macron ezért Iránt és Szaúd-Arábiát is figyelmeztette, amelyek a régióban egymás riválisai, Libanonban pedig az egymással ellentétben álló táborokat támogatják. „Libanon nem lehet sem tárgya, sem tétje, sem szereplője ennek a konfliktusnak” – fogalmazott a francia elnök. Macron a konferencia résztvevőtől azt kérte, hogy „többet tegyenek biztonsági, gazdasági és humanitárius téren” Libanon megsegítésére.

Szaad Haríri ismételten megköszönte a francia diplomácia közvetítését a lemondása miatt kirobbant politikai válság kezelésében. A libanoni kormányfőt gyakorlatilag a francia vezetés menekítette ki Rijádból a lemondását követően, Haríri a párizsi meghívásnak köszönhetően tudta elhagyni Szaúd-Arábiát, majd hazatérni Libanonba.

Emmanuel Macron elmondta, hogy a libanoni gazdasági helyzet támogatása érdekében 2018 első negyedévében újabb konferenciát szerveznek. A libanoni kormány jelenleg egy nagyszabású infrastrukturális modernizációs programot dolgoz ki, amelyhez külföldi befektetőkre számít. Szintén jövő elején pedig Rómában rendeznek egy konferenciát a libanoni hadsereg fejlesztésének támogatására.

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »