Ausztrália tart a kínai befolyástól

Ausztrália a kínai befolyástól tartva meg fogja tiltani azokat a tevékenységeket, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy külföldiek avatkozzanak a belpolitikájába, legyen szó kémkedésjellegű kísérletekről vagy célzott pénzadományokról – vázolta terveit Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő kedden.

A miniszterelnök szerint ennek érdekében szigorítanának a hazaárulást és kémkedést szabályozó törvényeken. Kiterjesztenék például a kémkedés definícióját, és akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhatna érte. A módosított jogszabályok értelmében bűncselekménynek számítana, ha valaki egy külföldi megbízó utasítására olyan tevékenységet folytat, amelynek célja a politikai vagy kormányzati döntéshozatali folyamatok leplezett, illetve megtévesztésen alapuló befolyásolása.

Ezt a változtatást kiegészíti a választási törvény reformja, amely betiltja a külföldi politikai adományokat. Az új jogszabályok értelmében nem kaphatnának külföldi adományokat azok a politikai pártok vagy szervezetek, amelyek több mint 100 ezer ausztrál dollárt (20 millió forintot) költöttek kampányolásra az elmúlt négy évben. A változtatás a környezetvédő és aktivista csoportokat is érzékenyen érintheti.

A döntés háttere az, hogy médiaértesülések szerint az utóbbi időben Peking az ausztrál belpolitikában is igyekezett hasznot húzni növekvő befolyásából. Kína tagadta a vádakat.

„Egyes külföldi hatalmak példátlan és egyre kifinomultabb kísérleteket tesznek a politikai folyamatok befolyásolására itt és máshol is. Biztosítanunk kell, hogy a politikánk és a parlamentünk elég erős ahhoz, hogy kiállja a külföldi hatalmak beavatkozási és befolyásolási kísérleteinek ostromát” – mondta Turnbull újságíróknak Canberrában.

„A külföldi befolyás egy globális probléma” – mutatott rá Turnbull. „Mindannyian ismerjük a nagyon is hitelesnek tűnő jelentéseket arról, hogy Oroszország megpróbálta aktívan aláásni az amerikai választásokat. A fenyegetés valós” – tette hozzá.

Az ausztrál politikát érő kínai befolyást már Barack Obama előző amerikai elnök is kifogásolta. Sam Dastyari ausztrál munkáspárti szenátor a múlt héten távozni kényszerült tisztségéből, miután kiderült, hogy jelentős összegeket fogadott el egy, a kommunista párthoz köthető kínai üzletembertől. A kínai kapcsolatai miatt Sanghaj Samnek gúnyolt politikus pártja álláspontjával szembemenve támogatta Peking terjeszkedését a vitatott Dél-kínai-tengeren.

Ausztrália és a szomszédos Új-Zéland azon országok közé tartozik, amelyek egyelőre lehetővé teszik, hogy a pártok külföldről kapjanak adományokat. Ezt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és számos európai ország jogszabályai tiltják.

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »