A glifozát miatt a nagykoalíció is bukhat Németországban

Christian Schmidt, CSU-s mezőgazdasági miniszter megszegte a kormány működési szabályzatát, amely tartózkodást ír elő az uniós szintű döntéseknél azokra az esetekre, amikor a koalíciós pártoknak nincs egységes álláspontjuk az adott kérdésről – mindezt épp azelőtt, hogy a CDU/CSU koalíciós tárgyalásokat kezdene az SPD-vel.

A konfliktus a glifozát tartalmú növényvédő szerek használata körül robbant ki, mert a CSU-s mezőgazdasági miniszter az ügyben tartott keddi brüsszeli szavazáson Németország nevében a használati engedély meghosszabbítására voksolt, holott az SPD-s vezetésű környezetvédelmi minisztérium betiltaná a rákos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tett gyomirtót.

Aktivisták demonstrálnak a glifozáttartalmú növényvédő szerek forgalmazási engedélyének meghosszabbítása miatt a CSU székháza előtt Münchenben, 2017. november 29-én. EPA/JOERG KOCH

Aktivisták demonstrálnak a glifozáttartalmú növényvédő szerek forgalmazási engedélyének meghosszabbítása miatt a CSU székháza előtt Münchenben, 2017. november 29-én. EPA/JOERG KOCH

Angela Merkel kancellár pedig szóbeli megrovásban részesítette ugyan miniszterét, de nem menesztette, és jelezte, hogy ő is egyetért az engedély öt évre szóló meghosszabbításával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Még öt évig uniós forgalomban maradhat a rákkeltő növényvédő szer

Újabb szervezet vádolta meg a Monsantot rákkeltő anyagok használatával

Harminc versenyhivatali eljárás vár a Bayer-Monsanto üzletre

A szociáldemokraták a német sajtó jellemzése szerint „tombolnak dühükben”, így alig két nap alatt újabb akadály emelkedett a nagykoalíció folytatása elé.

A legnagyobb német jobboldali politikai erő – a CDU/CSU pártszövetség – és a legnagyobb baloldali politikai erő – az SPD – a szeptemberi szövetségi parlamenti választás óta „elhidegült” egymástól, világossá vált, hogy a nyugdíjrendszer átalakításától a menekültek családegyesítési jogáig a legtöbb aktuális kérdésben nem értenek egyet, és a szociáldemokraták már a választás estéjén elkötelezték magukat amellett, hogy ellenzékben töltik el a következő ciklust.

A Jamaica-koalíció bukása azonban új helyzetet teremtett és az SPD vezetése úgy döntött, hogy mégis adnak egy esélyt a nagykoalíció folytatásának.

Azonban az együttműködés formája egyelőre igen bizonytalan. Miután Angela Merkel hétfőn tárgyalást kezdeményezett a szociáldemokratákkal, Martin Schulz azt mondta, hogy sokféle „modellje” lehet a kormányzásnak, köztük Németországban új, kipróbálatlan formák, és a szociáldemokraták egyetlen opciót sem zárnak ki.

Ennek alapján az is elképzelhető, hogy az SPD csak kívülről támogat egy CDU/CSU-s kisebbségi kormányt.

A szövetségi elnök – aki évtizedekig az SPD politikusa volt, és megválasztása után felfüggesztette párttagságát – azóta valamennyi parlamenti párt vezetőivel egyeztetett, rendre külön-külön, és csütörtök estére szervezte az első megbeszélést, amelyre több párt elnökét hívta meg, jelezve, hogy megfelelő megoldásnak tartaná a nagykoalíció folytatását.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »