Japán és Dél-Korea nem tudják tovább tűrni a phenjani rezsim provokációit

Mun Dzse In dél-koreai államfő és Abe Sindzó japán miniszterelnök is további ENSZ-szankciókat sürgetett Észak-Koreával szemben, hangsúlyozva, hogy nem tudják tovább tűrni a phenjani rezsim provokációit.

A két vezető mindössze néhány órával azután egyeztetett telefonon, hogy Észak-Korea helyi idő szerint szerdára virradóra újabb ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre.

Mun szóvivője elmondta: a húszperces telefonbeszélgetés során a dél-koreai elnök és a japán kormányfő a két ország közötti együttműködés erősítésében állapodtak meg, és abban, hogy az Észak-Koreával szemben elrendelt büntetőintézkedések, valamint a kommunista országra gyakorolt nyomás fokozását fogják sürgetni az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) csütörtöki ülésén.

Mun Dzse In a tervek szerint Hszi Csin-ping kínai államfőt is nagyobb szerepvállalásra fogja kérni az észak-koreai provokációk megelőzésében, amikor decemberben Kínába látogat. A dél-koreai államfő reményei szerint mielőbb sikerül megszervezni egy hármas találkozót Tokióban Hszi Csin-pinggel és Abe Sindzóval, akit a februári phjongcshangi téli olimpiára is meghívott.

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétakísérletét követően a japán kormányfő az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását követelte. A felhíváshoz az Egyesült Államok is csatlakozott.

A phenjani rezsim 2006 óta szerepel a világszervezet szankciós listáján fegyverkezési és nukleáris programja miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember 11-én fogadott el újabb, a korábbiaknál szigorúbb szankciókat, először véve célba Észak-Korea olaj- és gázellátását, válaszul az ország szeptember elején végrehajtott hatodik, és minden eddiginél nagyobb hatóerejű nukleáris kísérleti robbantására.

Friss cikkünk a témában: Eddigi legerősebb rakétáját tesztelhette Észak-Korea

Forrás: MTI/Yonhap

Friss hírek