Áttörés a Brexit-fronton, megvan mennyit fizetnek a britek

A Telegraph értesülései szerint megegyezés született Nagy-Britannia és az EU között a Brexit-számláról, ami a tárgyalások második körbe lépésének talán legfőbb kritikus pontja. Áttörés jöhet a decemberi találkozón.

A hírt mindkét oldal megerősítette, tehát elvi megegyezés született a britek által az EU-nak fizetendő kilépési díjról, melynek pontos összege még nem ismert ugyan, de a felek egy 45 és 55 millió font közötti sávot határoztak meg a végleges számra, melyet attól függően alakítanak majd ki, hogy milyen metódus szerint kerülnek elszámolásra a kilépési díjban foglalt tételek.

A fenti szűk sáv meghatározása mindenképpen nagy előrelépés, hiszen eddig brit oldalról a nulla és 20 millió font közötti összegről szóltak a hírek, míg az unió oldaláról 60 millió és 100 millió euró közötti összegről beszéltek. A következő fontos esemény a Brexit-folyamatban Theresa May és Jean-Claude Juncker jövő hétfőn esedékes ebédje lesz, ezután akár hivatalosan is bejelenthetik, hogy sikerült megegyezni a Brexit-számla ügyében.

Ezek után már csak két fő kérdés marad, mielőtt a felek megkezdhetik a kereskedelmi tárgyalásokat, mégpedig az Európai Bíróság szerepének egyeztetése és az ír-északír határellenőrzésre, pontosabban annak elkerülésére vonatkozó megoldás kialakítása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Telegraph

Felkapott hírek

Friss hírek

Brüsszel, 2017. december 8.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Másfél év telt el és a neheze még hátravan: itt tart most a Brexit

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó tagállamok állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat második szakaszát, amelynek elsődleges célja a Brexit utáni kapcsolatrendszer kialakítása.

Read More »