Sebastian Kurz elégedett a koalíciós tárgyalások menetével

Sebastian Kurz osztrák kancellárjelölt elégedettnek mondta magát csütörtökön a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között a koalícióalkotásról folyó tárgyalások menetével.

“Az egyeztetések várakozásainknak megfelelően haladnak” – mondta a néppárti Kurz, aki a sajtónak adott helyzetjelentést az egyeztetésekről. Emlékeztetett: az október közepi választás óta eltelt hetekben intenzív tárgyalásokat folytattak az egyes munkacsoportokban.

Csütörtökön az ÖVP és az FPÖ a digitalizáció, az oktatás, a tudomány és a kutatás kérdéseiben folytatott egyeztetéseket, s sikerült is megállapodásra jutniuk a digitalizációs fejlesztések terén.

Az Osztrák Szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strache csütörtökön arról beszélt: világos, hogy nem minden kérdésben tudnak százszázalékos egyetértésre jutni. A lényeg azonban, hogy a végén megvalósuljon a “piros-fehér-piros program” – tette hozzá az osztrák zászló színeire utalva.

A két párt általuk jónak mondott együttműködése ellenére azonban kérdéses, hogy karácsony előtt le tudják-e zárni a koalíciós tárgyalásokat, mint tervezték. Különösen az FPÖ tette egyértelművé, hogy nem örülne annak, ha határidők miatt nyomás nehezedne rá. Strache ezzel összefüggésben elmondta, hogy a “teljes gőzzel haladó” egyeztetések ellenére nem szeretné az FPÖ-t fékező erőnek látni, ugyanakkor szerinte nem szabad eltekinteni “a tárgyalások minőségétől és komolyságától”. A pártelnök már korábban beszélt arról, hogy csak olyan kormányprogramot fogad el, amely a választási győztes ÖVP-ével azonos mértékben, vagyis felerészben tartalmazza az FPÖ elképzeléseit.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százaléknyi szavazatot, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak. Kettejük közötti, 26,9 százalékos eredménnyel szerepelt az addigi legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt. Sebastian Kurz a választások után – az előzetes várakozásoknak megfelelően – bejelentette, hogy pártja az FPÖ-vel kezd koalíciós tárgyalásokat. Döntését azzal indokolta, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei.

Kapcsolódó cikkünk: Gördülékenyen zajlanak az osztrák koalíciós tárgyalások

Forrás: MTI/APA

Felkapott hírek

Friss hírek

Leo-Varadkar-700x466_cut

Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-számla kifizetése lesz a kilépési folyamat kritikus pontja, a témában már körvonalazódik a megegyezés, a britek várhatóan 2064-ig fizetni fognak. Az ír-északír határ kérdésében viszont még mindig nem látszik a megoldás: Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke hangos nemtetszését fejezte ki Theresa May azon terve kapcsán, hogy előzetes regisztrációhoz kötnék a határátlépést.

Read More »