Ukrán válság: Moszkva nem fogadja el az amerikai javaslatcsomagot

Moszkva három javaslatot tart elfogadhatónak abból a 29 bekezdésből álló javaslatcsomagból, amelyet Washington az ENSZ-békefenntartóknak a Donyec-medencébe vezénylésére vonatkozó orosz BT-határozattervezettel kapcsolatban terjesztett elő nemrégiben.

Erről Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó tájékoztatta kedden az orosz sajtót, miután hétfőn Belgrádban megbeszélést folytatott Kurt Volkerrel, az amerikai külügymisztérium ukrajnai különmegbízottjával.

Szurkov szerint a három elfogadott javaslat „több, mint a semmi”. Közölte: Volkerrel megállapodott, hogy „folytatják a munkát az álláspontok közelítése érdekében”. Mint mondta, a két ország között egyetértés van a fő kérdésben, vagyis abban, hogy a minszki megállapodásokat végre kell hajtani.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szeptember 5-én beterjesztett orosz határozattervezet értelmében a világszervezet kéksisakosait vezényelnék a Donyec-medencébe, és őket a demarkációs vonal mentén kellene elhelyezni, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek védelmében. Vlagyimir Putyin orosz elnök ennek feltételéül a fegyverzetek visszavonását és a délkelet-ukrajnai szakadár „köztársaságok” beleegyezését szabta. Kijev ezzel szemben elsősorban az orosz-ukrán határra vezényelné a békefenntartókat.

Az Egyesült Államok saját javaslatcsomagot állított össze az orosz BT-határozattervezettel kapcsolatban.

Az RBK orosz gazdasági napilap Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szombati közlését is idézte, amely szerint az Egyesült Államok Németországgal és Franciaországgal közösen „gyakorlatilag” kidolgozott egy közös ENSZ BT-határozattervezetet.

Szurkov és Volker korábban, október 7-én szintén a szerb fővárosban, augusztus 21-én pedig Minszkben találkozott egymással.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »