Beiktatták az osztrák képviselőház tagjait

Letették hivatali esküjüket a 183 fős osztrák képviselőház tagjai csütörtökön Bécsben, az eseményről csak az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik képviselője, Harald Stefan hiányzott.

Hans-Jörg Schelling néppárti pénzügyminiszter váratlanul lemondott képviselői mandátumáról párttársa, Michaela Steinacker javára, így 34,4 százalékkal újabb rekordot döntött a nők aránya az alsóházban.

A 183-ból 85 törvényhozó először foglal helyet a Nemzeti Tanácsban, de új képviselőcsoportként csak a Pilz Listája nevű frakció került a testületbe. Kiesett viszont a Zöldek pártja.

A Hofburg nagy báltermében tartott beiktatáson a hagyományoknak megfelelően megjelent Alexander Van der Bellen szövetségi elnök, illetve Andreas Khol, a képviselőház volt elnöke és Norbert Steger (FPÖ) korábbi alkancellár is. A házelnöki tisztségre szűk többséggel Elisabeth Köstinger eddigi néppárti európai parlamenti képviselőt választották meg. Helyetteseiként a második elnök tisztségét a szociáldemokrata Doris Buresre, a harmadikét pedig Norbert Hoferre (FPÖ) osztották.

Az október 16-i választást a Sebastian Kurz addigi külügyminiszter vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előtt. Az ÖVP-nek 62, az SPÖ-nek 52, az FPÖ-nek pedig 51 mandátuma van.

Az ÖVP és az FPÖ jelenleg kormányalakítási tárgyalásokat folytat, az új kancellár minden bizonnyal a mindössze 31 éves Kurz lesz. Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) nevű liberális párt 10 képviselői helyet nyert el a Nemzeti Tanácsban. A Zöldekből kivált Peter Pilz vezette Pilz Listája 8 képviselői helyhez jutott. Magát Pilzet azonban a választás után szexuális zaklatási vádak érték, és úgy döntött, visszavonul és lemond mandátumáról.

Az alakuló ülésen a kancellári poszt várományosa, Sebastian Kurz azt mondta, hogy a választási eredmény esélyt ad a politikai elitnek az újrakezdésre. Hozzátette, hogy várakozásai szerint olyan reformokról is döntést tudnak majd hozni, amelyekhez kétharmados többség kell a parlamentben.

A konzervatív ÖVP-től jobbra álló FPÖ vezetője, Heinz-Christian Strache felszólalásában szintén arról beszélt, hogy az új kormány tényleges megújulást és pozitív változásokat hozhat az országban, egyebek között a bevándorlás, az adózás és a közvetlen demokrácia területén.

Christian Kern eddigi kancellár – akinek szociáldemokrata pártja minden bizonnyal ellenzékbe szorul – egyebek között azt sürgette, hogy a pártok ne adjanak teret a politikában a rasszizmusnak és az alantas ösztönöknek. A NEOS frakcióvezetője, Matthias Strolz arról beszélt, hogy határozott ellenzéki politikával korrupcióellenes fellépésre készülnek, továbbá az alkotmány védelmében és a reformok elősegítőjeként kívánnak fellépni. A Pilz Listájának frakcióját vezető Peter Kolba is azt hangoztatta, hogy észrevehető, kemény ellenzékként kívánnak politizálni.

Bécsben csütörtökre kisebb tüntetéseket is szerveztek, tiltakozva az ellen, hogy kormányra kerüljön az FPÖ, amelynek egyes nyilatkozatait sokan EU- és idegenellenesnek tartják.

Kapcsolódó cikkünk: Kurznak köszönhető az Osztrák Néppárt sikere

Forrás: MTI/APA/EFE

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »