Kurznak köszönhető az Osztrák Néppárt sikere

A mindössze 31 éves Sebastian Kurz pártelnöknek tulajdonítják az elemzők azt a sikert, amelyet az Osztrák Néppárt (ÖVP) ért el a vasárnap tartott előrehozott választáson. Az eddigi külügyminiszter a világ legfiatalabb kormányfője lehet, ha pártjának sikerül olyan koalíciós partnereket találnia, amelyekkel kormányt alakíthat.

Kurz az elemzések szerint elsősorban azzal tudta magát a legnépszerűbb politikussá tenni hazájában, hogy tavalyelőtt, a migrációs válság idején szigorú változásokat szorgalmazott a bevándorlási politikában, ráadásul anélkül, hogy hangvétele idegenellenes jelleget öltött volna.

Ezek egy része már meg is valósult az eddigi nagykoalíciós kormányzat irányításával – például 37 500 főben felső korlátot szabtak az országban befogadható menedékkérők számára -, de az ÖVP-elnök még további korlátozásokat tervez, amelyekről választási kampányában is sok részletet el is árult.

A párt a jelenlegi tartományi szabályozás helyett például országos szinten írná elő a menekülteknek folyósítandó támogatási összeget, és növelné a természetbeni hozzájárulást, német tanfolyamokon való részvétel, lakhatási vagy ellátási juttatás formájában. A menedékkérők az első öt évben csupán 560 eurós havi segélyt kapnának fejenként, és csak ötéves tartózkodás és legalább egy évig fennálló munkaviszonyt részesülnének teljes körűen az osztrák szociális ellátórendszerből. Egy további elképzelés szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák.

Bécs, 2017. október 16. Az osztrák parlamenti választások gyõztese, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke Bécsben 2017. október 15-én este. Az elõzetes végeredmény szerint a konzervatív ÖVP a szavazatok 31,6 százalékát szerezte meg,az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 26,9 százalékos és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 26,3 százalékos voksarányával szemben. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Bécs, 2017. október 16.
Az osztrák parlamenti választások győztese, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke Bécsben 2017. október 15-én este. Az előzetes végeredmény szerint a konzervatív ÖVP a szavazatok 31,6 százalékát szerezte meg,az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 26,9 százalékos és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 26,3 százalékos voksarányával szemben. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Az 1986 augusztusában született Kurz nagyon fiatalon kezdte meg politikai pályafutását, annak ellenére, hogy egy bécsi munkásnegyedből származik, édesanyja tanárnő, apja pedig műszaki területen dolgozó szakember. A Bécsi Egyetemen megkezdett jogi tanulmányait 2011-ben felfüggesztette, hogy politikai karrierjére tudjon koncentrálni. Nagyon hamar kiderült, hogy ő lehet pártjának üdvöskéje, aki ismét felfuttatja az ÖVP-t, amely az előző választáson minden idők leggyengébb eredményét érte el.

Huszonnégy évesen Kurz már államtitkár volt, 27 évesen pedig miniszter. Idén májusban választották pártelnökké, pedig kemény feltételeket támasztott: elfogadtatta a pártvezetéssel, hogy a pártelnök hatáskörébe tartozzanak a személyi döntések, önállóan állíthassa össze pártja szövetségi választási listáját, önállóan választhassa meg a jövendő pártfőtitkárt és kormányzati csapatát, és szabad kezet kapott a koalíciós tárgyalásokhoz is.

Kurz szereti a természetet és egyik hobbija a hegymászás. A mostani választási harcban is egy ízben egy 3000 méter magas hegy tetejéről kampányolt, azt üzenve választóinak, hogy aki helyes döntéseket hoz, ismét csúcsra vezetheti az országot.

A várható új kancellár egyik titka éppen fiatalságában rejlik. Dinamikus, de nyugodt, mindig koncentrált és határozott, diplomatikus. Igaz, bírálói szerint kommunikációja túlságosan sablonos, reagálásai az egyes ügyekben kiszámíthatók.

Politikai tehetségének jeleként értékelik azt, hogy a migrációs politikára vonatkozó nézeteit más európai országok is átvették. Ez egyúttal növelte nemzetközi ismertségét és elismertségét.

Minden pártvezető elégedett az előzetes eredménnyel

A szavazatok több mint háromnegyedének megszámlálása után Sebastian Kurz, a választást biztosan megnyerő Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, a legvalószínűbb új kancellár bejelentette, hogy a győzelemmel járó felelősséget „nagy alázattal” felvállalja. Megismételte, hogy Ausztriának fontos reformokra, változásokra van szüksége, és pártja legnagyobb parlamenti erőként teljes egészében ezt a célt fogja szolgálni.

Christian Kern leköszönő kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy pártja jobban szerepelt az előrejelzések alapján vártnál. Jelezte azt is, hogy a pártelnöki posztról nem kíván lemondani – ez a választás előtt gyenge eredmény esetére felmerült. Az SPÖ a legfrissebb részeredmények szerint a második erő lesz a parlamentben.

Az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache remek sikernek nevezte pártja szereplését, és megerősítette, hogy az FPÖ nyitott a tárgyalásokra az előtte végzett erőkkel. A legtöbb elemző az ÖVP és az FPÖ közötti koalíciós tárgyalásokat vár. Az FPÖ közel 6 százalékot javított legutóbbi parlamenti választási szereplésén, és 26 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyre várható.

Alexander van der Bellen államfő szintén az ORF-nek nyilatkozva megerősítette, hogy Kurzot fogja megbízni kormányalakítással, ha a végeredmény megfelel az eddig ismeretessé vált részeredményeknek. Az elnök mindazonáltal előbb konzultációkat folytat a parlamentbe jutott többi párt vezetőjével.

A friss részeredmények is azt mutatják, hogy a Zöldek kiesnek a parlamentből. Vezetőjük, Ulrike Lunacek keserű kudarcnak, súlyos csalódásnak nevezte az eredményt. Emlékeztetett arra, hogy Európa-párti, erős ellenzéki szerepre készültek.

Tajani és Merkel is gratulált az ÖVP győzelméhez

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a Twitteren gratulált vasárnap Sebastian Kurznak, az Osztrák Néppárt vezetőjének a választási győzelemhez. Ugyancsak gratulált Kurznak vasárnap este Angela Merkel német kancellár is.

„Arra számítunk, hogy erős, Európa-párti kormány alakul majd, amely közös jövőnk érdekében fog munkálkodni” – fogalmazott Tajani.

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője Sebastian Kurz „történelmi eredményét” méltatta. Karas közölte: várakozásai szerint annak a kérdése, hogy Ausztria milyen szerepet játsszon az EU-ban, nagyon fontos részét képezi majd a koalíciós tárgyalásoknak.

A bécsi külügyminisztérium közleménye szerint Merkel kancellár telefonon hívta fel Sebastian Kurzot, és gratulált győzelméhez. Ezen kívül – mint a közleményből kitűnt – eszmecserét folytattak az ausztriai és általánosságban az európai politika helyzetről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/APA/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »