Kelet-szíriai fellegvárát is elveszítheti az Iszlám Állam

A szíriai kormányerők és a velük szövetséges milíciák bekerítették az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik utolsó, kelet-szíriai fellegvárának számító Abu-Kemál városát az iraki határ közelében – jelentette szerdán a szíriai hadsereg oldalán harcoló Hezbollah libanoni síita milíciához köthető al-Manár televízió.

A szíriai hadsereggel és szövetségeseivel kapcsolatban álló Központi Katonai Médiaközpont (CMMC) beszámolója szerint a kormányerők eközben megkezdték a benyomulást a városba. Mind az al-Manár, mind a CMMC közölte, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők csatlakoztak az iraki kormányerőkhöz a határ mentén. A hadsereg még nem reagált a beszámolókra.

Szintén szerdán az iraki erők mellett harcoló Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) nevű síita milícia közleményében tudatta, hogy az iraki egyesített erők hadműveletet indítottak az el-Anbár kormányzóság területén található ar-Rúmánia visszafoglalására a szélsőséges szervezettől a szíriai határ közelében. A milícia az offenzívára vonatkozó egyéb részletekkel nem szolgált.

A dzsihadisták korábban egy Belgium nagyságú pszeudoállamot tudhattak magukénak Szíria és Irak területén, főleg tavaly óta azonban jelentős területeket vesztettek a térségben. Az Iszlám Állam ellenőrzése alatt 2017 novemberére a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartománybeli Abu-Kemál, illetve a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, illetve az e városokat övező néhány település maradt.

Kapcsolódó cikkünk: A megsemmisülés szélére jutott az Iszlám Állam Szíriában és Irakban

Forrás: MTI/AP/EFE/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »