Villámgyors elszámoltatás folyik Szaúd-Arábiában

Új tisztségviselőket nevezett ki hétfőn Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király a múlt hétvégén korrupció gyanújával őrizetbe vett és felmentett Miteb bin Abdullah, a szaúdi nemzeti gárdáért felelős volt miniszter és Adel Fakíh egykori gazdasági tárcavezető helyére – jelentette a Saudi Press Agency.

A szaúdi állami hírügynökség hétfői beszámolójában a szaúdi nemzeti gárdáért felelős új miniszterként Hálid bin Ajjáf al-Mukrin herceget, míg új gazdasági tárcavezetőként Mohamed al-Tuvajdzsrit nevezte meg.

Az al-Arabíja pánarab televízió szombaton számolt be arról, hogy Szaúd-Arábiában a frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására őrizetbe vettek az olajmonarchia királyi családjához tartozó tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert. A Mohamed bin Szalmán trónörökös vezette bizottságot az intézkedés előtt néhány órával hozták létre, uralkodói rendelettel.

Az SPA korábbi értesülései szerint a szaúdi király az említett magas rangú tisztségviselőkön kívül Abdullah asz-Szultánt, a haditengerészet főparancsnokát is menesztette posztjáról. Az állami hírügynökség jelentése szerint az őrizetbe vett tisztségviselőket egyebek között pénzmosással, közpénzsikkasztással és egyéb kétes üzleti tevékenységekben való részvétellel gyanúsítják.

A korrupcióellenes bizottság később közölte: kiterjedt korrupcióra utaló bizonyítékot talált. Szaúd al-Modzseb főügyész közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: a tárgyalásokat „időben” megtartják, a nyomozás pedig „csupán a kezdete a korrupciót gyökerestül kitépő létfontosságú folyamatnak”.

A The New York Times című napilap értesülései szerint a szaúdi királyi család szombaton letartóztatott 11 tagja között van al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is, aki az uralkodóház külföldön legismertebb képviselője, a világ egyik leggazdagabb embere.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/dpa/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »