Indul a sakkjátszma Brüsszellel Puigdemont átadásáért

November 17-én kell első alkalommal kell megjelennie az illetékes belga bíróság előtt Carles Puigdemont leváltott katalán elnöknek és korábbi kabinetje négy Belgiumban tartózkodó tagjának. Az ellenük kiadott európai elfogatóparancs értelmében ugyanis 15 napon belül meg kell jelenniük a bíróságon.

Bírósági források szerint az öt korábbi katalán vezető első meghallgatását továbbiak követhetik majd, ezért kiadatása még hetekig elhúzódhat. Az érintettek a bíróság engedélye nélkül nem hagyhatják el az országot és tájékoztatniuk kell a hatóságokat a hollétükről, valamint eleget kell tenniük a rendőrségi vagy bírósági idézéseknek – tették hozzá.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró hétfőre virradóan szabadlábra helyzete Puigdemontot és volt minisztereit mindaddig, amíg az illetékes bíróság nem dönt arról, hogy kiadhatók-e a spanyol hatóságoknak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kiadták az európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen

Puigdemont nem siet haza Brüsszelből

Carles Puigdemont és volt miniszterei vasárnap adták fel magukat a belga rendőrségen. Spanyolországban lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolják őket. Puigdemont korábban azt mondta, kész együttműködni a spanyol hatóságokkal, de elvesztette bizalmát a spanyol igazságszolgáltatásban, amely szerinte „átpolitizálódott”.

Barcelona, 2017. november 4. Tüntetők tiltakoznak a leváltott katalán kormány nyolc volt tagjának bebörtönzése ellen a barcelonai Jant Jaume téren 2017. november 3-án. Négy nappal korábban José Manuel Maza spanyol állami főügyész büntetőeljárást kezdeményezett a feloszlatott katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt. (MTI/AP/Manu Fernandez)

Barcelona, 2017. november 4.
Tüntetők tiltakoznak a leváltott katalán kormány nyolc volt tagjának bebörtönzése ellen a barcelonai Jant Jaume téren 2017. november 3-án. Négy nappal korábban José Manuel Maza spanyol állami főügyész büntetőeljárást kezdeményezett a feloszlatott katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt. (MTI/AP/Manu Fernandez)

Az európai elfogatóparancs szabályainak értelmében az elfogás helye szerinti állam az elfogás után legfeljebb 60 napon belül köteles az illetőt visszajuttatni abba a tagállamba, ahol az elfogatóparancsot kibocsátották.

Amennyiben az érintett hozzájárul az átadáshoz, úgy az átadási határozatot tíz napon belül meg kell hozni. Uniós szabályozás szerint egy tagállam többek között akkor utasíthatja el a keresett személy átadását, ha már elítélték ugyanazon bűncselekmény miatt, illetékes az adott ügyben, a végrehajtás szerinti tagállamban büntetőeljárás folyik ellene, illetve elévülés vagy amnesztia esetén.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »