Iraki társaik sorsára juthatnak a kurdok Szíriában

Szíriában is megismétlődhet a korábban kurd ellenőrzésű iraki Kirkuk története, hiszen Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya szemet vetett a kurdok által elfoglalt – egyes esetekben olajban gazdag – északi- és kelet-szíriai területekre, s felbátorodva érezheti magát azon, hogy a szomszédos Irakban a kormányerők szinte ellenállás nélkül visszavették az olajban gazdag Kirkuk térségét – írta a Reuters hírügynökség a helyzetről szóló összeállításában.

Az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) október közepén szabadította fel Rakkát az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet uralma alól, amely folyamatosan szorul vissza Kelet-Szíriába. Megfigyelők szerint az IÁ végnapjait számolja a közel-keleti országban, megmaradt területeiket az SDF északról, míg az Oroszország és Irán támogatta szíriai kormányerők nyugatról támadják.

A túlnyomóan kurd fegyvereseket soraiban tudó SDF azonban ahogy előrenyomul, úgy terjeszti ki ellenőrzését az eredetileg a Szíriai Arab Köztársasághoz tartozó területek felett. A kurdok azt remélik, hogy az IÁ legyőzésével tárgyalások kezdődnek autonómiájukról. Damaszkusz azonban vasárnap közölte, hogy „megszállás alatt állónak” tekinti Rakkát mindaddig, amíg a hadsereg át nem veszi a 3 évig az IÁ de facto fellegvárának számító várost.

Rakka, 2017. október 23. A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szíriai ellenzéki ernyőszervezet harcosai a kurd nemzeti színekre festenek egy tartályautót Rakkában 2017. október 23-án. Az észak-szíriai várost az előző nap szabadították fel az SDF harcosai az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet uralm alól. (MTI/EPA/Juszef Rabih Juszef)

Rakka, 2017. október 23.
A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szíriai ellenzéki ernyőszervezet harcosai a kurd nemzeti színekre festenek egy tartályautót Rakkában 2017. október 23-án. Az észak-szíriai várost az előző nap szabadították fel az SDF harcosai az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet uralom alól. (MTI/EPA/Juszef Rabih Juszef)

Az Aszadért harcoló, számos iráni támogatású síita milíciát tagjai között tudó egyik ernyőszervezet nem szíriai nemzetiségű parancsnoka rámutatott, hogy a Szíria keleti területein fekvő olajföldekre kifejezetten szüksége lesz Damaszkusznak ahhoz, hogy finanszírozni tudja az ellenőrzése alá visszakerült területek újjáépítését. Leszögezte: az IÁ-tól elfoglalt területek a szíriai államot illetik.

A neve és nemzetisége elhallgatását kérő parancsnok úgy fogalmazott: nem fogják megengedni senkinek sem azt, hogy az ország ásványkincseit birtokolja, kantonokat hozzon létre, vagy az önrendelkezésen gondolkodjon.

Mi lesz a szíriai kurdokkal, ha legyőzték az IÁ-t?

Az Egyesült Államok továbbra sem tudatta, hogyan folytatja együttműködését az SDF-fel azután, hogy legyőzték az Iszlám Államot. Ennek egyik oka az lehet, hogy a környék legerősebb NATO-tagjának, Törökországnak a kurdok támogatása kifejezetten kényes kérdést jelent.

Ankara a szíriai kurdok területnyerését és autonómiai törekvéseit nemzetbiztonsági kockázatként kezeli, ugyanis attól tart, hogy a szíriai kurdok példáján felbátorodnak a Dél-Törökországban élő kurdok. Törökország emellett terrorista szervezetnek minősítette az SDF magjának is tekinthető Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, amelyre Ankara főként a Dél-Törökországban tevékenykedő, szintén terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyaként tekint.

Joshua Landis, az Oklahomai Egyetem szíriai szakértője szerint a szíriai kurdoknak addig van esélyük párbeszédet folytatni a területekről Damaszkusszal, amíg az Egyesült Államok ebben partner. Washington nélkül azonban az a reális forgatókönyv, hogy a szíriai kormány az iraki kormányhoz hasonlóan katonai erővel visszaveszi a kurdok ellenőrzése alatt álló olajkutakat – fogalmazott Landis.

Az iraki Kurdisztán szeptember végén Bagdad tiltakozása ellenére függetlenségi népszavazást tartott, amelyen a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és a kurdok ellenőrizte más iraki területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban – a jelentős kurd kisebbséggel bíró Iránnal és Törökországgal karöltve – gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők visszafoglalták az IÁ elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került vitatott területeket, köztük Kirkuk olajban gazdag térségét.

A Reuters forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy Damaszkusz az SDF ellenőrizte területek visszavételének tekintetében bátorító jelnek vette az Egyesült Államok tétlenségét az általa támogatott iraki kurdok és az ugyancsak általa támogatott iraki erők közötti viszályban.

Az SDF gerincét adó YPG és a szíriai kormányerők amennyire csak lehetett, elkerülték az összetűzéseket a szíriai háborúban, hiszen a közös ellenség, az IÁ elleni harcra koncentráltak. Jóllehet, az észak-szíriai kurdok ki is használták a háború adta lehetőséget, és autonóm kormányzat felállítására összpontosítottak, a tavalyi év végén el is fogadták az Észak-Szíriai önigazgató térségek föderális kormányzati rendszerének alapokmányát, az úgynevezett társadalmi szerződést. A kurd hatóságok többször is hangsúlyozták, hogy a föderatív rendszer célja a nagyobb fokú autonómia megteremtése, nem pedig az elszakadás Szíriától.

Favza Juszuf kurd tisztviselő nehezményezte, hogy Damaszkusz vegyes, egymásnak ellentmondó kijelentéseket tesz a kurd autonómiával kapcsolatban. Úgy fogalmazott: egyik nap még azt közlik, hogy a kormány hajlandó tárgyalni a kérdésről, másnap viszont már cáfolják, vagy ezzel ellenkező közleményt tesznek közzé.

Mi a rezsim stratégiája? Párbeszéd vagy háború?”

– tette fel a kérdést.

Az SDF jelenlegi fennhatósága azonban nemcsak kurd, hanem arab többségű területekre, például Rakkára vagy éppen Deir-ez-Zór tartományra is kiterjed. Ezeken a területeken saját, többetnikumú önkormányzati modelljét próbálja bevezetni. Elemzők szerint azonban a kurdok az arab többségű területeket akár alkualapként is felhasználhatják céljaik elérése érdekében.

Juszuf leegyszerűsítette az kurdok által elfoglalt területek körüli kérdés várható kimenetelét: vagy tárgyalásokba, vagy harcba kezdenek az érintett felek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »