Az USA kész megvédeni szövetségeseit Észak-Koreával szemben

Az amerikai erők összes haderőneme készen áll arra, hogy megvédje ázsiai szövetségeseit Észak-Korea fenyegetéseivel szemben – jelentette ki Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke abban a közleményben, amelyet ő és dél-koreai, valamint japán hivatali kollégája közösen adott ki hétfőn az amerikai erők csendes-óceáni parancsnokságán (PACOM), Hawaiin.

A legmagasabb rangú katonák megerősítették a három ország szoros együttműködését Észak Korea egyre súlyosabb nukleáris és rakétafenyegetéseivel szemben. Felszólították Phenjant, hogy hagyjon fel veszélyes provokációival.

2014 júliusa óta ez volt a legmagasabb rangú amerikai, japán és dél-koreai parancsnok ötödik megbeszélése. Dunford és dél-koreai kollégája a múlt héten is találkozott, akkor Szöulban, a két ország közös katonai bizottságnak ülésén.

James Mattis amerikai védelmi miniszter is ellátogatott a múlt héten Dél-Koreába, és kijelentette, hogy Észak-Korea fenyegetése atomtámadással egyre súlyosabb, és ha Phenjan valóra váltja ezt, akkor „hatalmas katonai válaszcsapásra számíthat”. Hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy az Egyesült Államok bármikor elfogadja atomhatalomnak Észak-Koreát. Tovább

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is az észak-koreai fenyegetésről beszélt egy hétfői tokiói előadásában. Hangsúlyozta, hogy Phenjan nem csak a vele szomszédos országokra veszélyes, hanem az egész világra, de a válságban mindenképpen békés megoldást kell találni, nem pedig katonait.

Kapcsolódó cikkünk: Mattis: az USA nem akar háborúzni Észak-Koreával

Forrás: MTI/Yonhap/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »