Az USA kész megvédeni szövetségeseit Észak-Koreával szemben

Az amerikai erők összes haderőneme készen áll arra, hogy megvédje ázsiai szövetségeseit Észak-Korea fenyegetéseivel szemben – jelentette ki Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke abban a közleményben, amelyet ő és dél-koreai, valamint japán hivatali kollégája közösen adott ki hétfőn az amerikai erők csendes-óceáni parancsnokságán (PACOM), Hawaiin.

A legmagasabb rangú katonák megerősítették a három ország szoros együttműködését Észak Korea egyre súlyosabb nukleáris és rakétafenyegetéseivel szemben. Felszólították Phenjant, hogy hagyjon fel veszélyes provokációival.

2014 júliusa óta ez volt a legmagasabb rangú amerikai, japán és dél-koreai parancsnok ötödik megbeszélése. Dunford és dél-koreai kollégája a múlt héten is találkozott, akkor Szöulban, a két ország közös katonai bizottságnak ülésén.

James Mattis amerikai védelmi miniszter is ellátogatott a múlt héten Dél-Koreába, és kijelentette, hogy Észak-Korea fenyegetése atomtámadással egyre súlyosabb, és ha Phenjan valóra váltja ezt, akkor “hatalmas katonai válaszcsapásra számíthat”. Hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy az Egyesült Államok bármikor elfogadja atomhatalomnak Észak-Koreát. Tovább

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is az észak-koreai fenyegetésről beszélt egy hétfői tokiói előadásában. Hangsúlyozta, hogy Phenjan nem csak a vele szomszédos országokra veszélyes, hanem az egész világra, de a válságban mindenképpen békés megoldást kell találni, nem pedig katonait.

Kapcsolódó cikkünk: Mattis: az USA nem akar háborúzni Észak-Koreával

Forrás: MTI/Yonhap/Reuters/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »