Szankciós törvényjavaslatot szavazott meg az amerikai képviselőház Irán ellen

Az amerikai képviselőház szankciós törvényjavaslatot  szavazott meg  csütörtökön Irán ellen ballisztikusrakéta-programja miatt.

A képviselőház 423:2 arányban szavazta meg a javaslatot, amely arra szólítja fel  Donald Trump elnököt, hogy hozzon szankciókat azon nem csak iráni vállalatok és  személyek  ellen, akik, illetve amelyek segítik Teherán ballisztikusrakéta-programját.

A törvényjavaslatot Ed Royce republikánus és Eliot Engel demokrata párti képviselő terjesztette a ház elé. A javaslat célja az, hogy felelőssé tegye Iránt azért, amit az amerikai törvényhozók a térséget destabilizáló politikaként értékelnek.

A voksolás után Ed Royce, aki a képviselőház külügyi bizottságának elnöke is, újságíróknak hangsúlyozta: nem felmondani akarják az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut, hanem minél szigorúbban betartatnák az abban vállalt iráni kötelezettségeket. A politikus  leszögezte: biztosítani akarják, hogy a nemzetközi ellenőrök biztosan hozzáférjenek az iráni atomlétesítményekhez.

Nyilatkozott a sajtónak Eliot Engel is. Ő is azt hangsúlyozta, hogy nem híve az atomalku felmondásának, hiszen ez „veszélyes üzenetet” küldene mind az Egyesült Államok szövetségeseinek, mind az ellenségeinek”.

A képviselőházi voksolásra alig kevesebb mint két héttel azután került sor, hogy Donald Trump elnök bejelentette: nem írja alá a három havonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkuban vállalt kötelezettségeit. Az elnök nem mondta fel a többhatalmi megállapodást, hanem a kongresszushoz utalta a megállapodás szerinte hiányos vagy kétértelműen megfogalmazott részeinek átdolgozását. Ha a törvényhozók nem lesznek eredményesek, , akkor Washington a maga részéről kilép az egyezményből – ígérte Trump.

Friss cikkünk a témában: Izrael katonai akcióval fenyegette Iránt

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »