A spanyol kormány megvonhatja Katalónia önrendelkezési jogát

A spanyol kormány szerint a katalán elnök nem tett eleget a felszólításnak, hogy tisztázza, kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, és állítsa helyre az alkotmányos rendet Katalóniában, ezért Madrid az alkotmány 155-ös cikkében előírt eljárást folytatja – jelentette be Ínigo Méndez de Vigo kormányszóvivő csütörtökön.

„A spanyol kormány folytatja az alkotmány 155-ös cikkében előírt eljárásokat, hogy helyreállítsa a törvényességet Katalóniában” – fogalmazott a politikus rendkívüli sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a spanyol kormány szombaton rendkívüli ülést tart, hogy döntsön azokról az intézkedésekről, amelyeket a parlament felső háza, a szenátus elé terjeszt.

Hangsúlyozta: az intézkedések célja védeni a spanyolok, és köztük Katalónia polgárainak általános érdekeit, és helyreállítani az alkotmányos rendet a katalán autonóm közösségben.

Méndez de Vigo megköszönte a kormány nevében a különböző politikai erők támogatását, és kitért arra, hogy ezekben a pillanatokban zárnak le egy többségi, és egyetértésen alapuló választ a függetlenségi kihívásra az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párttal.

Nyilatkozatában a spanyol kormányszóvivő elítélte a katalán kormány hozzáállását, hogy szándékosan és szisztematikusan kereste az intézményi szembenállást a súlyos károk ellenére, amelyet azzal okoz az együttélésben és a gazdaságban.

„A spanyol kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy mielőbb visszaállítsa a törvényességet és az alkotmányos rendet, hogy helyreállítsa a békés együttélést a polgárok között, és megfékezze a gazdaság romlását, amit a jogbizonytalanság okoz” – hangsúlyozta.

Ultimátumok és egymás ellen beszélés

Carles Puigdemont katalán elnök csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek küldött levelében azt írta: a katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány „továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást”. A csütörtöki volt a második határidő, amit a spanyol kormány adott a katalán elnöknek, hogy válaszoljon a kérdéseire azóta, hogy október 10-én Carles Puidemont a katalán parlamentben kijelentette: az október 1-i népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon.

Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását azonban az elnök felfüggesztette. Másnap a spanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, és erre első határidőként a hétfő délelőtt 10 órát szabta meg. Carles Puigdemont válaszában nem adott egyértelmű választ a kérdésre, viszont párbeszédre kérte Mariano Rajoyt.

A spanyol kormányfő aznap újabb levelet küldött a katalán elnöknek, amelyben kifejtette, hogy a törvényességhez visszatérés megelőz bármilyen demokratikus párbeszédet. Erre adott most választ a katalán elnök.

A spanyol kormány eddig nem közölte, hogy konkrétan milyen lépéseket tervez. Az alkotmány 155-ös cikke csupán azt határozza meg, hogy ha a kormány azt alkalmazni akarja, akkor javasolt intézkedéseinek listáját el kell küldenie a szenátusnak, amely megvitatja őket, majd pedig szavaz róluk. A folyamat – az előzetes, nem hivatalos vélemények szerint – akár több hétig is eltarthat.

Friss cikkünk a témában: A katalán elnök kihirdetheti a függetlenséget

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »