Európai sajtó: Ausztria a szélsőjobb eszméi felé menetel

Sebastian Kurz nem csupán azzal sokkolja Európát, hogy 31 évesen osztrák kancellár lesz, hanem azzal is, hogy a politika fő sodorvonalába tartozó konzervatív pártját olyan terepre vezeti, amelyet korábban a szélsőjobb uralt – állapítja meg hétfői értékelésében a The Daily Telegraph.

A konzervatív brit napilap cikke szerint az ÖVP és az FPÖ valószínűsíthető koalíciója a legjobboldalibb osztrák kormány megválasztását jelenti azóta, hogy a náci Németország 1938-ban annektálta Ausztriát. Johnson szerint ez természetesen nem jelenti a visszatérést az 1930-as évek politikájához.

Kurz felemelkedésének oka a szerző szerint valójában a határvédelemmel kapcsolatban a 2015-ös migrációs hullám után kialakult „idegesség”. Az osztrákok Európa őreiként tekintenek magukra, mióta az oszmán török hódítókat 1683-ban Bécs kapuinál sikerült megállítani. Kurz pedig kemény új korlátozásokat ígér a menekültekkel és a gazdasági migránsokkal szemben, biztosítandó, hogy Ausztriára soha ne zúduljon rá a két évvel ezelőttihez hasonló beáramlási hullám – áll a brit lap cikkében.

A szerző szerint azok a konzervatív politikusok, akik nem törődnek a határokkal kapcsolatos lakossági aggályokkal, arra ítéltetnek, hogy hatalmukat kikezdjék a populista erők, ahogy azt Angela Merkel német kancellár is megtanulta a saját kárán.

Ausztriában, amely soha nem volt a forradalmak hazája, most forradalom történt. A jobboldal annyira megerősödött, hogy megnyílt az út az ÖVP és az FPÖ koalíciója előtt, holott ez utóbbit még nemrégiben olyan jelzőkkel illették, mint populista, szélsőséges, idegengyűlölő – írja jegyzetében a Lidové Noviny című cseh napilap. A konzervatív újság szerint azonban változnak az idők. Míg korábban a hagyományos pártok számára szóba sem jöhetett a koalíció a Szabadságpárttal, mára az FPÖ a három nagy osztrák párt egyike lett és, „Európa mégsem dől össze”.

„Az  osztrák választások is megmutatták, hogy az eddigi sztereotípiák összeomlóban vannak” – véli a Lidové Noviny. Ausztria a választások eredménye alapján a jövőben egyértelműen jobbra fog tolódni – állapította meg a baloldali Právo.

Két lengyel lap, a Rzeczpospolita jobbközép napilap és a Polityka baloldali hetilap párhuzamot von a 2000-ben létrejött osztrák koalíciós kabinet és a vasárnapi választások nyomán szintén várható ÖVP-FPÖ kormánykoalíció között:

  • A Polityka kommentárja rámutat: a kereszténydemokraták és a tőlük jobbra álló FPÖ előző kormánya Ausztria „diplomáciai vereségéhez” vezetett az EU-ban, most pedig Brüsszelnek és Berlinnek még nagyobb problémája lehet Ausztria jobbra fordulásával. „Annál is inkább, mert az FPÖ nem leplezi a putyini Oroszország iránti rokonszenvét” – jegyzi meg a lap, amely szerint az osztrák „populista jobboldal sikere a Kreml ügyes, a szélsőjobb erőket az EU-ban támogató, ezzel az unió belső stabilizációját megnehezítő politikájával függ össze”.
  • A Rzeczpospolita szerint viszont „Trump, Le Pen, Wilders korában, akkor, amikor a német Bundestagba bejutott az AfD„, nem várható, hogy az európai államok újból bojkottálnák az ÖVP-FPÖ koalíciót. A szerző szerint ez „rossz hír az EU berlini vezetője, Angela Merkel számára”. Sebastian Kurz ugyanis nem fogja támogatni a német és a francia vezetők által sürgetett „hangsebességen túli Európát”, e téren jobban fog közeledni a visegrádi csoport kritikusabb álláspontjához.

A román Evenimentul Zilei arról ír, hogy az „osztrák politika szép- és jófiújával” a bevándorlásellenes jobboldal kerül kormányra Ausztriában. Úgy értékelte: „a szép és jófiú Sebastian Kurz, bármely középkorú és középosztálybeli osztrák nő ideális veje”, Justin Trudeau és Emmanuel Macron mintájára a fiatalságára, a változás ígéretére alapozza népszerűségét, ugyanakkor keménykezű vezetőként személyes mozgalmává, „rendszerellenes” párttá festette át az Osztrák Néppártot (ÖVP).

Chifu szerint Kurz az államfői választásokon csaknem felülkerekedő szélsőjobboldal szavazóinak elcsábítását tűzte ki célul és sikerült úgy beszélnie a választóit aggasztó illegális bevándorlásról, hogy ne lehessen radikalizmussal sem szélsőségességgel vádolni. Valójában azonban a „jó rendőr – rossz rendőr” szereposztással csábított el választókat az Osztrák Szabadságpárttól, amellyel azonban minden bizonnyal együtt fog kormányozni – írja a román lap.

A maribori Vecer című szlovén napilap szerint „nem a világvége”, ha Sebastian Kurz a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjét, Heinz-Christian Strachét. „Brüsszel le fogja nyelni a békát, és folytatja a köldöknézést, amíg Európa egyre nagyobb része csúszik bele az eurofóbiába és a nacionalizmusba” – írja a Vecer.

A Delo című ljubljanai napilap arról cikkezett, hogy az osztrák választások a balkáni migrációs válság árnyékában zajlottak, ami miatt az összes kulcsfontosságú szereplő jobbra mozdult el az előző választásokhoz képest. Az idegenektől való félelem volt a választások fő témája: nem csak a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsoktól, hanem kelet-európaiaktól való idegenkedés is. A lap szerint a korábban kizárólag a szélsőjobboldali pártok által hangoztatott nézetek nem csak Sebastian Kurzot, hanem Christian Kernt, a szociáldemokraták vezetőjét és megfertőzte.

Friss cikkünk a témában: Kurznak köszönhető az Osztrák Néppárt sikere

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »